BiH

Najmanja općina u BiH: Čuvaju ih 3 policajca, liječi jedan doktor, ali imaju velike planove

S malo kojom općinom se Dejtonski mirovni sporazum poigrao kao sa Drvarom koji je od nekada jedinstvene teritorije 1995. godine podijeljen između bh. entiteta RS i FBiH.

Opcina Istočni Drvar - Faktor.ba

Advertisements

Manji dio koji je pripao bh. entitetu RS je nazvan Istočni Drvar i u njemu prema popisu iz 2013. živi 79 građana, a “federalni“ Drvar je značajno veći i u njemu živi 7.036 osoba, piše “Faktor“…

Načelnica Istočnog Drvara Milka Ivanković ističe da je ova općina “najmanja, ali najvoljenija u BiH“.

“Dejtonskim mirovnim sporazumom je urbani dio nekadašnjeg Drvara pripao FBiH, a šumski i nenaseljeni dio (bh. entitetu) RS. Istočni Drvar je usko povezan sa općinom Drvar u FBiH, i bez obzira na entitetsku liniju, općina je nedjeljiva u smislu opstanka i povratka povratničke populacije drvarskog naroda”, kazala je Ivanković čija općina se prostire na 75 kvadratnih kilometara pri čemu 80 posto površine prekrivaju šume.

Ona je na posljednjim lokalnim izborima osvojila najviše glasova za načelničku poziciju, a pobijedila je i na prijevremenim izborima 2015. za istu funkciju nakon što je prethodno opozvan načelnik Dragan Lukač.

“U Istočnom Drvaru nastojimo normalizovati život i stvoriti uslove povratnicima koji su se uprkos svim preprekama vratili na svoja ognjišta”, rekla je Ivanković.

Interesovalo nas je i od čega živi 79 građana ove općine.

“U Istočnom Drvaru radi Šumsko gazdinstvo Klekovača-Potoci koje u jeku sezone zapošljava i do 200 radnika. U općinskoj administraciji je zaposleno 14 osoba. Imamo i istureno policijsko odjeljenje sa 3 službenika kao i Dom zdravlja sa jednim doktorom i 2 medicinske sestre. Tako da opštinski budžet, ali i građani ponajviše žive od prihoda od šumske takse jer gazdinstvo Klekovača u budžet uplaćuje 10 posto od realizacije, a ta sredstva ulažemo u infrastrukturu i druge obaveze”, kazala je Ivanković.

Njen plan je da u naredne četiri godine u ovoj općini stvori normalne uslove za život, i ističe da je u realizaciji izgradnja zgrade opštine, adaptacija stambenih jedinica i niz drugih inicijativa.

“Nismo imali velike pomoći od Vlade (bh. entiteta) RS kao ni od institucija na državnom nivou, i stoga većinom vlastitim sredstvima razvijamo općinu i stvaramo uslove za život građana”, navodi Ivanković.

Ona je već ranije u medijskim istupima najavljivala da je u planu da se novac dobijen od eksploatacije šumskih bogatstava usmjeri u gradnju zdravstvenog centra koji bi, zbog velike nadmorske visine, ponovno mogao biti banja za plućne bolesnike kao u austrougarska vremena. U planu je i nastavno-naučna baza u kojoj bi se usavršavali studenti šumarskih fakulteta, kao i razvoj seoskog, lovnog i planinarskog turizma.

Problem bi im mogao predstavljati nedostatak radne snage jer u ovoj općini, iako živi 79 građana, broj zaposlenih popeo na 122 a prosječna neto plaća je 914 KM, prema podacima Zavoda za statistiku (bh. entiteta) RS.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh