BiH

Crna Gora i BiH uskoro potpisuju Sporazum o saradnji u procesu pristupanja EU

Crna Gora i Bosna i Hercegovina potpisaće uskoro Sporazum o saradnji u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova Crne Gore, javlja Anadolu Agency (AA).

Podgorica - Nezavisne.com

Advertisements

Tokom razgovora ministra Aleksandra Andrije Pejovića i ambasadora BiH u Crnoj Gori, Đorđa Latinovića, naglašeno je da će odlična saradnja Crne Gore i BiH u oblasti evropske integracije uskoro biti formalizovana potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara BiH u procesu pristupanja EU.

“Pejović je uručio Latinoviću finalni predlog Sporazuma, usaglašen sa crnogorske strane, kojim se definiše saradnja dvije države u dijelu političkog dijaloga, ekonomske i trgovinske saradnje, kretanja radnika i kapitala, trgovine uslugama, usklađivanja zakonodavstva s pravnom tekovinom EU, saradnje u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova, kao i saradnje u drugim oblastima”, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva za evropske poslove.

Pejović je, kako se navodi, prenio spremnost crnogorskih institucija i pregovaračke strukture da s kolegama iz BiH podijele znanje i iskustvo iz procesa pristupanja i na taj način doprinesu efikasnijem ispunjavanju obaveza iz evropske agende i bržem napredovanju BiH prema članstvu u EU, posebno u svijetlu izrade odgovora na Upitnik Evropske komisije i odluke o kandidatskom statusu.

Latinović je čestitao Pejoviću stupanje na novu dužnost i zahvalio na dosadašnjoj podršci koju je pružio procesu evropske integracije BiH s pozicije glavnog pregovarača.

“On je istakao je da će BiH, koja je predala zahtjev za članstvo u EU i koja je u procesu odgovaranja na pitanja iz Upitnika EK, veoma koristiti naučene lekcije i savjeti kolega iz crnogorskih institucija kako bi što spremnije odgovorili zadacima i izazovima na evropskom putu”, kaže se u saopštenju.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh