BiH

Dr. Rifat Rijad Zaid: “Naši doktori imaju niže plaće od tete koja ovjerava knjižice”

“Federalno ministarstvo zdravstva trebalo bi u narednih nekoliko dana početi pregovore o kolektivnom ugovoru sa predstavnicima doktora u Federaciji BiH”, rekao je za “Faktor” dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Rifat Rijad Zaid - Faktor.ba

Advertisements

“Federalna vlada je u petak donijela odluku da zaduži Federalno ministarstvo zdravstva da konačno započne pregovore sa nama u vezi sa kolektivnim ugovorom. Očekujemo da nas iz Ministarstva kontaktiraju u naredna dva dana i nakon toga bi trebali početi pregovore”, kaže Zaid.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva ranije su naveli kako u kreiranju kolektivnog ugovora za ljekare ova institucija ima samo ulogu koordinatora, te da se svi pregovori trebaju voditi između vlada kantona i reprezentativnih sindikata. I dr. Zaid ističe da su svi prethodni kolektivni ugovori u zdravstvu koordinirani sa federalnog nivoa vlasti:

“Nama je bitno da se ti pregovori vode na federalnom nivou, a mi ćemo se onda pobrinuti da to svedemo na nivo kantona.”

Zaštita doktora i zaštita pacijenata dvije su ključne tačke koje doktori očekuju od novog kolektivnog ugovora, naglašava Zaid.

“Želimo da se ugovorom jasno definiše mjesto doktora u sistemu zdravstva, ali i da zaštitimo pacijente kako ne bi bili izloženi stalnom nezadovoljstvu kada moraju tražiti usluge doktora. Prosječna plaća doktora u Federaciji je 1.116 KM. To je malo manje od mjesečne plate tete koja ovjerava knjižice. Međutim, u ovom kolektivnom ugovoru nećemo insistirati isključivo na povećanju plaća, jer kakva je korist od toga ako mi nemamo čime da radimo? To bi bilo neozbiljno. Želimo napraviti sistem u kojem će i doktor i pacijent biti zadovoljan i od kojeg ćemo svi imati dugoročnu korist. Imamo spremne prijedloge i mislimo da su oni u potpunosti opravdani”, kaže Rifat Rijad Zaid.

Novi kolektivni ugovor trebao bi, prema njegovim riječima, zaustaviti i masovni odlazak bh. doktora na rad u inostranstvo. Podsjetimo, samo od početka ove godine iz zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH otišlo je više od 300 doktora, piše “Faktor“…

“To je egzodus doktora, a jedan od bitnih motiva zbog kojeg se odlučuju na odlazak je upravo taj što se ne osjećaju zaštićeno kroz najviši akt koji bi ih trebao štititi, a to je kolektivni ugovor”, zaključuje dr. Zaid.

U međuvremenu, svoje nezadovoljstvo statusom koji imaju iskazali su i članovi Sindikata radnika uposlenih u zdravstvu sa područja BPK Goražde, koji su jučer donijeli odluku o stupanju u generalni štrajk zbog nepotpisivanja granskog kolektivnog ugovora na nivou Kantona.

“Ovo je teška odluka za nas. Nakon više od pola godine pregovora doveli su nas u situaciju da idemo u generalni štrajk zbog nepotpisivanja granskog kolektivnog ugovora koji je usaglašen na federalnom nivou. Naša Vlada nije imala sluha da shvati situaciju i da ispoštuje zakonske odredbe”, kazao je Emir Baščelija, predsjednik Sindikata.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh