BiH

Ahmet Šantić napušta funkciju predsjednika Centralne izborne komisije (CIK) BiH

Ahmeta Šantića, predsjednika Centralne izborne komisije (CIK) BiH, 1. januara 2017. naslijedit će članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Ahmed ŠantiĆ - Faktor

Krajem prošle sedmice održana je sjednica CIK-a BiH na kojoj je za novu predsjednicu ovog tijela izabrana članica Irena Hadžiabdić. Ona će zvanično preuzeti funkciju 1. januara naredne godine, piše “Faktor“…

Radi se o redovnoj rotaciji nakon što je Šantić na čelu CIK-a proveo 21 mjesec, a prema propisima na ovu poziciju poslije Bošnjaka treba biti izabran član iz reda ostalih. S obzirom na to da CIK ima sedam članova, po dva predstavnika konstitutivnih naroda i jednog iz reda ostalih, nije bilo dileme da će funkciju predsjednika preuzeti Hadžiabdić.

Irena Hadiabdić nedavno je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici odbranila doktorsku disertaciju pod nazivom “Evropski demokratski standardi i izborni sistem Bosne i Hercegovine”.

Rođena je 1960. u Zenici, gdje je završila osnovnu školu i Gimnaziju. Zvanje diplomiranog pravnika stekla je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Nakon toga završila je postdiplomske studije u Velikoj Britaniji iz oblasti “Evropskih politika, prava i menadžmenta”, i stekla zvanje magistra pravnih nauka.

Dugi niz godina se usavršavala u sferi izbora kroz razne vrste edukacija u zemlji i inostranstvu. Prezentirala je iskustva o provedbi izbora i finansiranju političkih stranaka u BiH na mnogim stručnim i naučnim konferencijama. Napisala je dvije publikacije i petnaest članaka u oblasti izbora, te bila urednik lista “Izbori”.

Od 1997. do 2001. godine naizmjenično radi na poslovima u Odjelu za izbore i Odjelu za demokratizaciju u Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) u Travniku i Zenici.

Za izvršnog direktora ureda Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES ) za BiH imenovana je 2001. godine. Aktivno je učestvovala u osnivanju Udruženja izbornih zvaničnika u BiH (UIZBiH) čiji je osnovni zadatak unapređenje izbora u BiH i profesionalna edukacija izborne adminstracije. Do imenovanja za članicu CIK-a BiH bila je na poziciji izvršnog direktora ovog udruženja.

U septembru 2007. godine Zastupnički dom Parlamenta BiH imenovao ju je za članicu CIK-a BiH, a dužnost predsjednice ove komisije obavljala je od 31. decembra 2009. godine do septembra 2011. godine. Kao članica CIK-a BiH učestvovala u radu parlamentarnih Interresornih radnih grupa.

Nakon isteka sedmogodišnjeg mandata ponovo je imenovana za članicu CIK-a BiH 27. aprila 2016. godine.

U periodu od juna 2011 do septembra 2012. godine bila je predsjednica Udruženja evropskih izbornih zvaničnika (ACEEEO). Predstavljala je CIKBiH u Izvršnom odboru ACEEEO-a i u Odboru za nadzor i reviziju Udruženja svjetskih izbornih tijela (A-WEB) do oktobra 2016. godine.

Godine 2014. je imenovana u Odbor direktora Međunarodne fondacije za izborne sisteme (International Foundation for Election Systems – IFES) sa sjedištem u Vašingtonu. Dobitnica je međunarodne nagrade za izuzetna dostignuća u izbornom menadžmentu, koja joj je dodijeljena 2013. godine u Kuala Lumpuru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh