BiH

Vlada bh. entiteta RS Nacrtom krivičnog zakonika uvodi nova krivična djela i kazne

Vlada bh. entiteta Republike Srpske utvrdila je danas, na 105. sjednici u Banjaluci, Nacrt krivičnog zakonika bh. entiteta RS, te donijela Odluku o najnižoj plati u bh. entitetu RS za 2017. godinu u neto iznosu 395 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlada RS - Anadolija

Advertisements

“U opštem dijelu, u kojem su sistematizovane odredbe o važenju krivičnog zakonodavstva, krivičnom djelu i krivičnoj odgovornosti, krivičnim sankcijama, oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, pravnim posljedicama osude, rehabilitaciji i uslovima za davanje podataka iz kaznene evidencije, zastarjelosti, amnestiji i pomilovanju, odgovornosti pravnih lica za krivična djela, uvedene su nove odredbe o oduzimanju imovinske koristi kao specifične krivičnopravne mjere koja ima posebnu funkciju u području organizovanog kriminala, oduzimanje predmeta ili sredstava koja su korištena za izvršenje krivičnog djela ili su za to bila namijenjena, kao i sredstava koja su nastala njihovim vršenjem, dok je kod krivičnog djela terorizma propisano i oduzimanje objekata i drugih nepokretnosti koji su korišteni za obuku i pripremu terorističkih aktivnosti”, navodi se u saopštenju Vlade bh. entiteta RS.

Krivičnim zakonikom uvodi se i mogućnost izvršenja kazne zatvora do jedne godine i u prostorima u kojima osuđeni stanuje (kućni zatvor) i nova kazna – zabrana upravljanja motornim vozilom.

Osim toga, predlaže se uvođenje i nove mjere bezbjednosti, zabrana prisustvovanja određenim sportskim priredbama, kao i uspostavljanje i vođenje posebnog registra lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela učinjena na štetu polnog integriteta djeteta.

U posebnom dijelu, u kojem su sistematizovana krivična djela i kazne za krivična djela, pored krivičnih djela propisanih važećim zakonom, uvode se i nova krivična djela, a to su: genitalno sakaćenje žena i prinudna sterilizacija, krivično djelo proganjanja, krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnih djela trgovine ljudima i djecom, krivično djelo polna ucjena, krivično djelo zadovoljenje polnih strasti pred djetetom, krivično djelo prinudno zaključenje braka, krivično djelo zlostavljanje na radu, krivično djelo krađa električne energije ili gasa, kao i krivično djelo dogovaranje ishoda takmičenja.

Isto tako, propisuju se i nova krivična djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti bh. entiteta RS, a to su: sprečavanje borbe protiv neprijatelja, služba u neprijateljskoj vojsci, pomaganje neprijatelju, protivzakonito formiranje paravojnih i parapolicijskih snaga, podrivanje odbrambene moći bh. entiteta RS, kao i krivična djela protiv terorizma, krivična djela nenamjensko korištenje budžetskih sredstava i nezakonito povlašćivanje privrednih subjekata, krivična djela izazivanje nereda, nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu i izvršenje krivičnog djela u sastavu kriminalnog udruženja, krivična djela ugrožavanje životne sredine nepropisnim građenjem objekata i postrojenja, uništenje ili oštećenje zaštićenih prirodnih vrijednosti ili dobara, uništenje staništa, protivzakonito iznošenje ili unošenje strogo zaštićenih biljaka, životinja ili genetski modifikovanih organizama i ugrožavanje ozonskog omotača.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Prijedlog programa javnih investicija bh. entiteta RS za period 2017-2019. godina. Prema pomenutom programu, u naredne dvije godine u bh. entitetu RS ugovorene su investicije u iznosu od 1.155,4 miliona KM, a kao prioritetne potrebe iskazane su dodatne investicije u iznosu od 6,7 milijardi KM za koje nisu obezbijeđeni izvori finansiranja.

Analiza sektorske strukture kapitalnih investicija u periodu 2017-2019. godina pokazuje da su i dalje najveće investicije u energetiku i saobraćajnu infrastrukturu, te sektore poljoprivrede i vodoprivrede, zdravstva i izbjeglica i raseljenih lica. Planirana ulaganja u navedene sektore iznose 89,83 odsto ukupnih planiranih ulaganja u periodu 2017-2019. godina.

Vlada bh. entiteta RS donijela je i Odluku o isplati finansijskih sredstva nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave, u ukupnom iznosu od 500.000 KM.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh