BiH

Milenko Čičić osuđen na godinu dana zatvora i državi mora vratiti 300.000 KM

Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, sudija Odjeljenja II za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine je 22. decembra izrekao presudu kojom je optuženi Milenko Čičić oglašen krivim za krivično djelo porezna utaja i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Milenko Čičić - Fokus

Advertisements

Sud je također izrekao novčanu kaznu u iznosu od 100.000 KM kao sporednu kaznu koju je optuženi dužan platiti u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude.

Od optuženog je također trajno oduzet iznos od 299.977,17 KM, a optuženi je obavezan da nadoknadi troškove krivičnog postupka, koji obuhvataju troškove Tužilaštva BiH u iznosu od 450 KM i troškove sudskog paušala od 200 KM u roku od 30 dana po pravosnažnosti presude.

Optuženi Milenko Čičić je oglašen krivim što je, u svojstvu osnivača-vlasnika i direktora i odgovorne osobe u pravnom subjektu Kaldera Company d.o.o. Laktaši, u periodu od augusta 2010. do marta 2011. godine, izbjegao da plati davanja propisana poreskim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, i oštetio budžet Bosne i Hercegovine u iznosu od 299.977,17 KM, saopšteno je iz Suda BiH.

Kako je Slobodan Vasković na svom blogu pisao, Milenko Čičić je blizak prijatelj Milorada Dodika i jedan od njegovih tajkuna.

Međutim, padom prihoda u budžet i uništavanjem Javnih preduzeća, pala je i Kalderina poslovnost, pa je ova firma zapala u velike probleme.

Čičić sada ne preza da teško kritikuje Dodika i tvrdi da je on glavni krivac za njegovu propast, navodi Slobodan Vasković.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh