BiH

FHMZ: Kvaliteta zraka kao i prethodnih dana, kratkotrajno poboljšanje moguće u utorak

Rezultati mjerenja zagađenosti zraka pokazuju da je u nedjelju stanje kvaliteta zraka u gradovima Bosne i Hercegovine u kojima se vrši monitoring slično kao i prethodnih dana.

Zagađen zrak iznad Sarajeva - Kalesijski.com

Na svim mjernim mjestima zabilježena su prekoračenja graničnih (>50 ug/m3) vrijednosti koncentracija lebdećih čestica, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Advertisements

Rezultati mjerenja jutros pokazuju da su zadržani slični trendovi na svim mjernim mjestima kao i u subotu.

Iz FHMZ-a navode da je najlošiji kvalitet zraka bio u Zenici gdje su cijelog dana mjerene vrlo visoke koncentracije sumpordioksida i lebdećih čestica PM10 u zraku.

Srednje dnevne koncentracije lebdećih čestica su iznosile oko 390 ug/m3 i bile su tek nešto niže od onih izmjernih u Sarajevu.

Prema ranijim mjerenjima i saznanjima iz FHMZ vjeruju da je situacija u Kaknju vrlo slična onoj u Zenici.

U Sarajevu su koncentracije lebdećih čestica PM10 zadržale slične vrijednosti od dana ranije i prelazile su 400 ug/m3. U Sarajevu su na pojedinim mjernim mjestima zabilježena i prekoračenja propisanih vrijednosti azotnih oksida i sumpordioksida.

U Tuzli, Lukavcu i Živinicama došlo je ponovo do prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti koncentracija sumpordioksida i lebdećih čestica PM2.5 na svim stanicama ali u nešto manjem obimu nego je to slučaj u Zenici.

U Jajcu i Goraždu takođe je mjereno prekoračenje graničnih vrijednosti lebdećih čestica PM10, dok su koncentracije sumpordioksida ostale relativno niske. Koncentracije PM10 u Jajcu su iznosile preko 200 ug/m3.

Opšti meteorološki uslovi koji vladaju u većem dijelu Bosne izuzetno su nepovoljni sa aspekta kvaliteta zraka, navode iz FHMZ.

“Ovakvi uslovi se očekuju još danas i sutra, a moguće je očekivati njhovo kratkotrajno poboljšanje u utorak”, navodi se u saopštenju.

U području Hercegovine i zapadne Bosne ne vrše se mjerenja kvaliteta zraka, međutim zbog mnogo povoljnijeg geografskog položaja i drugih faktora koji utiču na kvalitt zraka u tim krajevima se ne očekuje značajno narušavanje kvaliteta zraka, bar ne u obimu i trajnosti kakvo se očekuje u dolinsko-kotlinskim krajevima Bosne.

IZ FHMZ navode da su zdravstvene institucije nadležne za izdavanje obavijesti i savjeta građanima po ovom pitanju kao i uputstva o ponašanju građana u ovakvim situacijama.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh