BiH

Petrušići iz Banjaluke za Božić pripremili veliko slavlje: Proslava bez svađa, uz pjesmu i veselje

Porodica Mile Petrušića u banjalučkom naselju Česma danas i sutra sa oko 80 članova porodice i prijatelja u sreći i veselju proslaviće katolički Božić.

Branka Kostić - Anadolija

Advertisements

Dan prije ovog velikog praznika pripreme za njegovu proslavu bile su u punom jeku. Ekipa Anadolu Agency (AA) svojom posjetom poremetila je planirane radove, ali nas je domaćin Mile uvjeravao da će stići pripremiti trpezu u skladu sa svojim mogućnostima.

Mile Petrušić, bez posla je već 25 godina, priča da je radio jedno vrijeme ali da je “stalo, ugasilo se, prodaje se”.

“Nije dobro, pa čekam penziju. Hvala Bogu samo da bude zdravlja, da nam Bog da zdravlja – lako ćemo mi dalje živjeti”, kaže Mile koji povremeno radi za dnevnice, te malim traktorom obrađuje bašte.

Nikada neće zaboraviti 2014. godinu

Porodica Petrušić živi nedaleko od ušća Vrbanje u Vrbas, a Mile od kako pamti doživio je 17 poplava.

“Bilo je do 50 centimetara visine, 70, metar i po, najgore je bilo 2 metra i 20 centimetara, sve što je bilo te moje jadne sirotinje uništeno je. Opet je narod priletio da nam pomogne, meni i supruzi i mojoj djeci, pomogli su i zahvaljujem se”, rekao je Mile Petrušić.

Najgora poplava bila je 2014. godine kada je nivo vode za sat vremena u kući dostigao visinu veću od dva metra. Nikada, kaže, neće zaboraviti pomoć Karitasa, crkve u Trapistima i volontera.

Životne nedaće nisu uticale na njegov vedar duh, a samo su mu ojačale vjeru u dobre ljude. Gosti koje će danas i sutra dočekati su mu prijatelji koje poznaje mnogo godina.

“Meni je zadovoljstvo kada oni dođu, jer i ja kod njih idem. Pravoslavci su pretežno, jer nema nas ovdje puno, mi smo konstitutivan narod, ali nas jako malo ima ovdje. Nema veze, imam opet prijatelja, jer za mene postoje samo dvije vrste ljudi, dobar i loš i ništa drugo”, kaže Mile.

Božić je veliki događaj

U kući Petrušića osim posne večere za Badnje veče, za današnju proslavu Božića danas se pripremala pečenica, pilići na ražnju, dok se u kući kuhala sarma, razvlačila pita sa sirom, te pripremali kolači. Domaćin je ispričao kako se nada da će za trpezu nabaviti i jagnjetinu, da bude svega bar po malo. Za božićnu proslavu Petrušići će spremiti i kuću i dvorište, a kićenje jelke planirano je uoči Božića.

“Za mene Božić predstavlja kao i za svakoga, veličinu, snagu, moć, život koji se desio – rodio se Isus. Velika stvar je Božić. Poštujem i svoj i pravoslavni, supruga je pravoslavka i njega ćemo proslaviti, lijepo je kad se jede i pije”, priča Mile.

Sutra će ga posjetiti prijatelji iz Hrvatskog pjevačkog društva “Nada” čiji je član. Kaže da je to najstarije pjevačko društvo u Banjaluci koje postoji 118 godina. Nekada je “Nada” imala 180 članova, a sada tek 40, ali i dalje se druže i pjevaju duhovne i dalmatinske pjesme.

“Sve što god ko zatraži mi pjevamo. Oni drugi dan dođu, baš me obraduju. Dođu sa gitarama, pjesmom, sa veseljem i svima nam bude lijepo, nema tu prepirki i svađa, ja to ne dam, volim kad dođu oni koji vole pjevati i našaliti se. Tako ja proslavljam Božić, lijepo i kvalitetno”, kazao je Mile Petrušić.

Na pitanje ima li božićnih želja rekao je da želi ne bude ratova, natezanja i previranja u društvu i sistemu u BiH, te “da se smiri ovo napucavanje ovi su ovakvi – oni onakvi”.

Svi zajedno bez obzira na nacionalnost

“Neka ta djeca naša bar žive, da dobiju papire da mogu ići putovati, pa zarađivati po stranim zemljama, a ako treba oni će doći ovdje pa će trošiti ovdje pare, o tome niko ne razmišlja, oni samo kažu otiće djeca. Pa ako mu nisi omogućio da radi ovdje on mora ići, on je mlad… Kamo sreće da mene sad pozovu da kažu ‘Ajde dođi’. Još uvijek mogu raditi zdrav sam, osjećam se zdravo. Međutim, djecu moramo pustiti da žive svoj život, a oni nas neće sigurno zaboraviti. A ovo političari ne mogu nikako da se dogovore to je njihov problem i oni će za to ispaštati svi. Sigurno jednog dana, bar pred Bogom, ne pred nama, ali bar pred Bogom”, rekao je Mile, koji ima dva sina.

Njegova supruga Nevenka srdačno je zaželjela dobrodošlicu.

U pripremama za Božić pomagale su joj dvije prijateljice. Branka Kostić ispričala je da je 26 godina prijateljica porodice Petrušić, a da je njihovo prijateljstvo počelo u pravo vrijeme dok su bili mlađi. Družili su se prije rata, u ratu, a i dan danas. Priskaču jedni drugima u pomoć, kada kome treba, dijele savjete, a Branka je Petrušićima najviše zahvalna jer su bili uz nju u vrijeme kada joj je umro suprug.

“Tako da smo baš pravi prijatelji, nema nacionalnosti kod nas, ne gledamo ko je Srbin, ko je Hrvat, ko je musliman, mi moramo jedni s drugima živjeti, nemamo drugog izbora tu smo i treba da se borimo da preživimo u današnjoj situaciji”, rekla je Branka Kostić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh