BiH

Prepreke za Almu Pašalić ne postoje: Sve tuzlanske škole je odbile, a sada niže zapažene rezultate

Iako su doktori ocijenili da bi Alma Pašalić trebala redovno pohađati nastavu, za nju nije bilo mjesta u učionicama i među prvačićima u osnovnim školama.

Alma Pašalić - Anadolija

Advertisements

Učenica kojoj zbog poteškoća sa sluhom i težim izgovorom prije šest godina nijedna osnovna škola u Tuzli nije dopustila upis u prvi razred, marljivim radom i ocjenama, te rezultatima koje postiže na takmičenjima, često obraduje porodicu i nastavnike, a u Osnovnoj školi ˝Kreka˝, u koju se uspjela upisati u trećem razredu, namjeravaju je predložiti za učenicu generacije.

Iako su doktori ocijenili da bi Alma Pašalić trebala redovno pohađati nastavu, za nju nije bilo mjesta u učionicama i među prvačićima u osnovnim školama. Znajući kolike su njene mogućnosti i sposobnosti, roditelji su teško prihvatali odbijanja i negativne odgovore koji su se ponavljali.

“Prilikom upisa, prema svim postulatima i nalazima kategorizacije u Lukavcu, Alma je kategorisana tako da može pohađati redovnu školu. Međutim, nijedna škola u Tuzli nije željela da je primi. Išli smo od škole do škole, kucali smo na vrata, ali niko nije htio da je primi”, započinje priču u razgovoru za Anadolu Agency (AA) njena majka Jasmina priču o borbi da kćerku, koja je sa pet godina znala pisati i čitati, upiše u redovnu školu.

S velikim predznanjem u prvi razred

U nekim osnovnim školama, uključujući i onu koja je najbliže mjestu njihovog stanovanja, osoblje nije željelo ni razgovarati s Almom, nego su im, priča Jasmina, zatvarajući vrata, poručili da se djevojčica upiše u Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla.

Porodica Pašalić i ranije je znala za Centar, u koji je Alma krenula nakon brojnih odbijenica. U prvim školskim danima pozitivno je iznenadila nastavnike.

“Ona je došla sa velikim predznanjem u prvi razred, tako da sam uz saglasnost roditelja izradila plan i program, ali ne onaj koji se radi jer učenik ne može stići određene sadržaje, nego smo prilagođavali plan i program tako što je ona unaprijed išla sa nekim nastavnim sadržajima. Jednostavno, ona je dijete koje je već u prvom razredu znalo da sabira i oduzima, a to su neke stvari koje su tek trebale da se rade. Ona je to znala i morali smo dopunjavati nastavni plan i program, koji sam nazvala prilagođeni za nadarenu učenicu”, izjavila je Emina Numanović-Šenjuz, diplomirani defektolog surdoaudiolog, dodajući da je sretna što je u razredu imala Almu kao primjer poslušnog, vrijednog i pametnog učenika.

Tako je Alma kao prvačić rješavala zadatke iz udžbenika za drugi razred, a u trećem se situacija značajno promijenila nakon što je rukovodstvo OŠ “Kreka” pokazalo interesiranje da je upišu u redovnu nastavu. Zahvaljujući osoblju ove škole, koje je od početka imalo mnogo razumijevanja, djevojčica se brzo navikla na nove drugare i nastavnike.

“Bilo je malo poteško, ali ona se brzo uklopila u sredinu i djeca su je prihvatila. Nastavila je da se bori, trudi, radi i da uči, a ubrzo je počela postizati velike rezultate. Zapažena je u svim segmentima učenja, a na takmičenjima je osvojila mnogo nagrada. Naravno da sam ponosna majka, jer se ona zaista trudi, a taj se njen trud stvarno isplati”, kazala je Jasmina.

Bosanski jezik joj najdraži

Nastavnici i učenici također, su se brzo navikli na to da se Almi moraju okrenuti licem kada žele razgovarati s njom ili da je potapšu po ramenu ako joj se nalaze iza leđa. Ova djevojčica odlično očitava govor s usana i ravnopravan je sagovornik u svakodnevnoj komunikaciji.

“Najviše volim bosanski jezik. Volim da učim gramatiku, nove riječi, značenje riječi itd.”, kaže Alma koja je sa bivšim drugarima iz Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla dan provela prisustvujući aktivnostima “Lions kluba”, čiji su članovi organizirali likovnu radionicu i mađioničarsku predstavu.

Inače, tuzlanski Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora jedan je od tri takvog tipa u Federaciji Bosne i Hercegovine, a u proteklih 36 godina, koliko postoji, u njemu su se obrazovale stotine djece s područja sjeveroistočne Bosne, od predškolskog uzrasta do devetog razreda, koja imaju probleme sa sluhom.

Uposleni u Centru svake školske godine obrazuju, vaspitavaju i rehabilitiraju djecu prema nastavnom planu i programu koji propisuje Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona. Osim toga, trenutno se u saradnji s Fondom Otvoreno društvo BiH realizira projekt koji podrazumijeva mobilne timove iz Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla u redovnim školama.

“Sprovodimo jedan vrlo interesantan projekt koji se bavi mobilnim timovima tj. naši nastavnici i nastavnice pružaju podršku slušno oštećenim učenicima koji idu u redovite škole. Pružaju im podršku u lakšem savladavanju gradiva i pružaju podršku njihovim nastavnicima u različitim metodama i tehnikama, da bi im bilo lakše raditi sa njima”, pojasnila je Jasmina Jovanović-Mešković, nastavnica u Centru za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla.

U nadi da će odgojno-obrazovne ustanove djeci sa smetnjama pružiti šansu prije nego što ih odbiju, Alma navodi put koji vodi do uspjeha: “Potrebno je da se puno uči, radi i vježba”.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh