BiH

Turski ambasador Haldun Koc u posjeti Tuzlanskom kantonu: Olakšati ulaganja turskim privrednicima

Posjetom Osnovnoj školi “Lukavac grad” u Lukavcu, Haldun Koc, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, okončao je današnju posjetu Tuzlanskom kantonu. Ranije u toku dana imao je nekoliko sastanaka u Tuzli i Lukavcu tokom kojih je s predstavnicima lokalne i kantonalne vlasti razgovarao o unapređenju privrede, kulture, obrazovanja i sporta, javlja Anadolu Agency (AA).

Haldun Koc - Anadolija

“Naši sagovornici su izrazili nadu i uvjerili su nas da će učiniti sve što bude u njihovim nadležnostima i moći kako bi, kada su trenutna turska ulaganja u pitanju, pomogli u otklanjanju barijera i poteškoća s kojima se susreću naši privrednici i kako bi na taj način dali podsticaj za dolazak novih ulagača, novih investicija u ovaj kanton”, izjavio je Koc.

Također, Koc je posjetio Filozofski fakultet, u okviru kojeg djeluje Odsjek za turski jezik i književnost.

“Posjetio sam Odsjek za turski jezik i književnost i svakako da me raduje činjenica da je turski jezik iz dana u dan sve traženiji i da raste interes za izučavanjem istog, što će svakako unaprijediti i saradnju u oblasti privrede, jer na tržištu rada postoji velika potreba za poznavaocima turskog jezika”, naveo je Koc.

Govoreći o utjecaju turskih investicija u Lukavac, Edin Delić, načelnik općine Lukavac, istakao je kao vrlo važan primjer fabriku sode “Šiše džam”, čije je djelovanje menadžment firme predstavio ambasadoru i delegaciji koja je bila u njegovoj pratnji.

“Kada je u pitanju turski utjecaj na postratni Lukavac, ako to mogu tako kazati, turska kompanija ‘Šiše džam’ privatizirala je industrijski potencijal na kojem je nikao ovaj grad, tj. fabriku sode. Od kako su krenuli u ovaj projekt, osjetili su se veoma veliki pomaci, odnosno udvostručen je kapacitet ovog proizvođača i vrlo visoko kotira na ljestvici izvoznika”, rekao je Delić.

Inače, prilikom posjete Tuzlanskom kantonu, Koc je s gradonačelnikom Jasminom Imamovićem razgovarao o novim zapošljavanjima, dok je u Vladi i Skupštini TK bilo govora o porastu investicija turskih privrednika u ovom kantonu. Osim toga, ambasador je posjetio i Muftijstvo tuzlansko i nedavno otvoreni moderni salon namještaja “Kelebek”.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh