BiH

Sindikalci u Banjaluci poručili: “Smanjenje plata je neprihvatljivo”

Predstavnici Sindikata radnika unutrašnjih poslova, Sindikata obrazovanja nauke i kulture, Sindikata uprave i Sindikata pravosuđa bh. entiteta RS na protestu ispred Narodne skupštine bh. entiteta Republike Srpske u Banjaluci izrazili su nezadovoljstvo zbog smanjenja plata zaposlenim u ovim oblastima, javlja Anadolu Agency.

Predstavnici sindikata - AA

Advertisements

Do smanjenja plata doći će ukoliko poslanici Narodne skupštine bh. entiteta RS prihvate prijedloge izmjena i dopuna više zakona kojima je predviđeno da se osnovna plata uvećava za svaku navršenu godinu radnog staža za 0,3 posto do navršenih 25 godina, a preko navršenih 25 godina, svaka naredna godina za 0,5 posto.

Nakon što su 60-ak minuta stajali ispred zgrade Parlamenta bh. entiteta RS predstavnici sindikalnih organizacija su se razišli.

Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata uprave bh. entiteta RS, istakao je da je smanjenjenje plata preko smanjenja koeficijenta za obračun minulog rada neprihvatljivo.

Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova, istakla je da ovaj sindikat učestvuje u javnom protestu kako bi vrlo jasno poručili da ne pristaju na smanjenje plata.

“Prisustvom ovdje htjeli smo poslati poslanicima Narodne skupštine (bh. entiteta) RS poruku da ne prihvate Prijedlog izmjene i dopune Zakona o platama koji je Vlada (bh. entiteta) RS uputila u skupštinsku proceduru i na taj način pokušava stvoriti mehanizam za smanjenje naših plata”, rekla je ona.

Pozvali su narodne poslanike da zahtjevaju od Vlade bh. entiteta RS da u predloženom budžetu pronađu dodatnih dva miliona i 400.000 KM koliko je potrebno da ne bi došlo do smanjenje plata policiji bh. entiteta RS.

“Govorimo o platama koje 10 godine stagniraju, koje su za tih 10 godina bar za 30 procenata realno obezvrijeđene, o plati policajca (bh. entiteta) RS koja iznosi 800 KM, a da je u njenoj strukturi uključeno i 35 procenata plate koji se odnosi na težinu i uslove rada, topli obrok, i kada izračunate unutrašnju strukturu plate policajca (bh. entiteta) RS vidjećete da je to 382KM”, istakla je ona.

Dodala je da u složenim bezbjednosnim uslovima, smanjivanje plate policiji bh. entiteta RS se može nazvati bilo kojim imenom, ali ne odgovornom odlukom.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture, istakao je da vjeruje da će tišina odjeknuti glasnije nego bilo kakva galama. Izrazio je nezadovoljstvo ove organizacije opštim stanjem i odnosom prema prosvjetnim radnicima i radnicima u institucijama kulture.

“Ne želimo da nam se smanjuju plate budući da su trebale odavno biti povećane”, kazao je Gnjatić.

Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa bh. entiteta RS, istakao je da smanjenje plata nije minimalno ako je koeficijent za obračun minulog rada smanjen sa 0,5 na 0,3 posto.

“U pravosudnim institucijama administrativni radnici nisu imali osim smanjenja plata nikakvo povećanje punih devet godina”, rekao je Petrović.

Dodao je da postoji razlika između plata administrativnim radnicima i nosilaca pravosudnih funkcija i dodao da su to dvije potpuno različite kategorije.

Najavio je da će promjeniti taktiku i da će ubuduće odabrati vrijeme, mjesto i način na koji će iskazati svoje nezadovoljstvo i sindikalnu borbu ako se neke stvari ne počnu mijenjati.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh