BiH

Inzko: “Dodik mi je poslao pet hiljada razglednica s mojom karikaturom”

“Milorad Dodik poslao mi je pet hiljada razglednica s mojom karikaturom. Na nekima su čak bile i prijetnje smrću meni i mome sinu. Istina je, imam ovlasti da smijenim Dodika. Moji prethodnici su ih koristili 800 puta, a 180 političara je smijenjeno. Ali ta su vremena prošla. Danas želimo domaća rješenja i domaću odgovornost”, kaže Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, u velikom intervjuu za hrvatski “Globus”.

Valentin Inzko - Danas.info

Advertisements

Iskusni austrijski diplomata slovenskih korijena, koji je na dužnosti u Sarajevu od 2009., smatra da nipošto još nije vrijeme za ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR), što traže čelnici bh. entiteta RS, piše “Jutarnji“…

Ured može biti ukinut kada se ispuni program ‘5+2’ – pet ciljeva, uključujući sređenu državnu i vojnu imovinu, i dva uslova. Jedan je uslov ispunjen, a to je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Drugi je zahtjevniji, jer podrazumijeva ‘pozitivnu ocjenu političke situacije u BiH i punu provedbu Dejtonskog sporazuma’. Sami možete procijeniti u kojoj mjeri je taj uslov ispunjen” kaže Inzko.

Na pitanje što će poduzeti ako vodstvo bh. entiteta Republike Srpske prijeđe “crvenu crtu” i raspiše referendum o odcjepljenju od Bosne i Hercegovine, čime se iz Dodikova kruga neprekidno prijeti, visoki predstavnik odgovara: “Međunarodna zajednica nikad ne bi prihvatila referendum o odcjepljenju (bh. entiteta) RS, niti bih ja kao visoki predstavnik potpisao takvo nešto.”

Da li bi intervencija međunarodne zajednice značila i angažovanje vojnih snaga?

“Vojna intervencija je izuzetak i dolazi samo kao krajnje rješenje. SFOR je imao 60.000 vojnika i zaustavio je rat u BiH. Danas međunarodnih vojnika ima 600, ali oni još imaju jednoglasan izvršni mandat Vijeća sigurnosti UN-a. Oni su i vojni i politički faktor stabilnosti.”

Da li je sazrelo vrijeme da se revidira Daytonski sporazum, kojim je država podijeljena na dva entiteta?

“Uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda, Dejtonski ustav se može i dalje mijenjati. Prije svega bi to trebalo biti u svrhu jačanja funkcionalnosti države. Ali to ne znači centralizaciju, koje se neki plaše”, kaže Inzko.

Kako gleda na položaj Hrvata u BiH?

“Hrvati trebaju imati što više. Kad imaš tri brata, a jedan je najmlađi, njemu treba posvetiti posebnu pažnju. Istovremeno, Hrvati se moraju isticati kvalitetom, što već u velikoj mjeri i rade. Moramo se, međutim, zapitati da li su Hrvati u BiH dijaspora, jer se neki tako ponašaju, ili su konstitutivan narod. Ako je ovo drugo tačno, onda nisu dijaspora. Za mene su svakako konstitutivan narod”
, kaže visoki predstavnik.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh