BiH

Zabilježeni prvi slučajevi oboljelih: Gripa stigla u Sarajevo

U Sarajevu su zabilježeni prvi slučajevi oboljelih od gripe. Potvrdila je to danas prim. dr. Vildana Bilić, specijalista opće medicine u Domu zdravlja “Novi Grad”.

prim. dr. Vildana BiliĆ - Faktor

Advertisements

“Povećan je broj osoba sa infekcijama gornjeg respiratornog trakta, ali imamo i pacijenata sa simptomima gripe koju prate visoka temperatura, suhi kašalj, grlobolja, bolovi u mišićima i malaksalost”, kaže Bilić, piše “Faktor“…

Jedan od vidova zaštite od gripe je i pravovremena vakcinacija, koja se u sarajevskim domovima zdravlja počela provoditi prije mjesec. Međutim, kako ističe Bilić, odziv građana je slab.

“Ne znamo šta se dešava, ali malo je onih koji se vakcinišu. Broj je svake godine sve manji. Razlog je možda u nepovjerenju ljudi prema vakcinisanju uopšte. Znamo da se to u posljednjih nekoliko godina problematizuje”, naglašava Bilić.

I na Odjelu pedijatrije Doma zdravlja Ilidža roditelji dovode djecu sa simptomima gripe. U zraku je, ističe dr. Enisa Mulalić, pedijatar, puno virusa među kojima su i oni influence.

“Danima je, barem u našoj ustanovi, loša epidemiološka situacija. Čekaonice su pune febrilne te djece sa simptomima respiratornih infekcija, gastrointestinalnim tegobama i upalom pluća”, kaže Mulalić.

Kako bi se izbjeglo širenje gripe pedijatri savjetuju roditelje da bolesno dijete njeguju kod kluće, a ne da odmah, sa prvim simptomima, dolaze u ambulante.

“Djetetu treba skidati temperaturu, uključiti paracetamol u dozi koja je određena za njegovu dob, i davati mu tečnost (biljni čajevi, limunada). Ukoliko temperatura traje više od tri dana, ako dijete teško diše i jako kašlje, preporučuje se ljekarski pregled. Iznimka su dojenčad do godinu s visokom temperaturom koja odmah treba odvesti pedijatru”, naglasila je Mulalić.

Roditelji djece sa simptomima prehlade i gripe vrlo često su nestrpljivi, pa im “na svoju ruku” daju antibiotike misleći tako da će prevenirati upalu pluća.

“Upala pluća ne može se liječiti prije nego što se razvije. Da li će se ona iz prehlade ili gripe razviti, zavisi od imuniteta djeteta. Dakle, antibiotik nije prevenirajući lijek niti je lijek za prehladu i gripu”, naglasila je Mulalić.

Preporuke doktora – smanjiti boravak na otvorenom i zdravo se hraniti

S obzirom na izuzetno hladno vrijeme i povećanu zagađenost zraka, doktori preporučuju građanima da što manje izlaze iz svojih domova, naročito hroničnim bolesnicima, starijim osobama i djeci. Savjetuje se i boravak na čistom zraku van grada, kad god je to moguće te zdrava prehrana koja uključuje više voća i povrća, laganih povrtnih i pilećih supa, toplih napitaka, u vidu biljnih čajeva, te cijeđenih voćnih sokova.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh