BiH

Zašto je Redžo Seferović istjeran iz kafića u Zavidovićima?

Novi predsjedavajući Općinskog vijeća Zavidovići Redžo Seferović i dalje izaziva interes javnosti, a nedavno je dao i intervju za poznatu francusku agenciju Agence France-Presse (AFP).

Redžo Seferović - Faktor

Advertisements

U razgovoru je istakao da će na novoj funkciji raditi odgovorno i u interesu građana, ali je ispričao i jedan manje poznat detalj iz svog života, piše “Faktor“…

Naime, početkom 2011. godine Seferović je otišao na kafu s prijateljima u lokalni kafić.

“Prišao nam je konobar, s rukama na leđima, i rekao: ‘Gazda Demirović Adem je rekao da za vas cigane nema više ulaza ni pića ovdje’. Ja sam se iznenadio, jednostavno zanijemio sam. Nisam mogao da vjerujem da se to može desiti meni”, pojašnjava Seferović.

Nakon toga je zvao policiju kojoj je trebalo četrdeset i pet minuta da dođe do kafića, iako je Policijska stanica Zavidovići udaljena sedamdeset metara od kafića.

“Uletilo je devet policajaca koji su mislili da smo mi Romi nešto izazvali. Ne prilazeći meni, policajci su prišli sinu vlasnika kafića kojem su tražili ličnu kartu. Rekao sam im da sam ja pozvao policiju i da sam ja tu ‘napadnut’ od strane vlasnika ugostiteljskog objekta, te kako se prema meni moraju drukčije ponašati, odnosno od mene moraju tražiti ličnu kartu”, priča Seferović.

Nakon što je policija uzela izjave od svjedoka, pristigao je i vlasnik kafića koji je Seferoviću poručio da je Romima zabranjen ulaz u kafić.

Udruženje “Vaša prava BiH” je Seferoviću ponudilo besplatnu pravnu pomoć, te je ovaj incident dobio i sudski epilog.

Ali na Općinskom sudu u Zavidovićima je odbijen tužbeni zahtjev da se utvrdi diskriminacija, a slična situacija se ponovila i na Kantonalnom sudu u Zenici gdje je odbijena žalba Seferovića.

Iako je Seferović bio pod pritiskom da odustane od tužbe, on to nije učinio. U narednim godinama se nastavio boriti protiv ovakvih pojava, a odluka da se angažuje i u političkom životu općine bila je uspješna i Seferović je izabran kao prvi Rom u BiH na funkciju predsjedavajućeg Općinskog vijeća Zavidovići.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh