BiH

Žene u bh. entitetu RS žive oko šest godina duže od muškaraca

Stopa mortaliteta u bh. entitetu Republici Srpskoj je u porastu, a bolesti krvotoka su najčešći uzrok smrnog ishoda.

Žena - Net.hr

Advertisements

Ukupan broj umrlih u 2015. godini u bh. entitetu RS, u odnosu na prethodnu godinu, bio veći je za 4,5 posto. Prosječna starost umrle osobe je 73,7 godina. Statističari su izračunali da u prosjeku, žene žive oko šest godina duže od muškaraca.

Više od polovine umrlih imalo je bolesti sistema krvotoka, a oko jedne petine umre od malignih tumora. Od ukupno 190.500 oboljelih osoba evidentiranih lani u bh. entitetu RS, 19,3 posto je bilo pacijenata sa simptomila bolesti neoplazmi, od kojih je u istom periodu umrlo oko 20,8 posto, javlja “Fena”…

Istovremeno, od posljedica bolesti cirkulatornog sistema, od kojih je u 2015. godini oboljelo oko 10,7 posto osoba, umrlo je njih 7.275 ili oko 48,3 posto od ukupnog broja umrlih. Lani je u bh. entitetu RS u službi opšte i porodične medicine zabilježeno oko 4,3 miliona posjeta pacijenata od kojih se oko 25,6 posto odnosi na prve posjete doktoru.

U 2015. godini je i 198.705 osoba zaključilo liječenje u bolnicama, što je za oko 6,1 posto više nego u 2014. godini, podaci su Zavoda za statistiku navedeni u godišnjoj publikaciji “Ovo je RS”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh