BiH

Mesić: “BiH je uvijek bila jedan entitet”

Bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić bio je gost Centralnog dnevnika kod Senada Hadžifejzovića na FACE TV.

Stjepan Mesić - Novilist.hr

Advertisements

Govoreći o BiH, Mesić je rekao da je mjesto BiH u Evropskoj uniji, ali da vlasti prije toga moraju riješiti određene probleme unutar zemlje. A, prilikom rješavanja tih problema, rekao je Mesić, vlasti u BiH moraju znati da nema narušavanja granica BiH, piše “NAP“…

“Arhitektura Evrope je završena”, istakao je Mesić.

“BiH nije još dovoljno riješila svoje probleme. BiH ima dva entiteta koji nisu historijske činjenice. To nisu historijski entiteti. BiH je uvijek bila jedan entitet, od bosanskih kraljeva, turske vladavine, autrijske vladavine, Jugoslavije…. Dakle, uvijek jedan entitet. Ali, rat, zločini, etničko čišćenje i vanjski faktori koji su uticali da se rat zaustavi, dobrim dijelom su potvrdili osvajanja za vrijeme rata. Bosna sada nije vraćena u svoje prirodne stanje. Sada treba do toga doći. Dejton je zaustavio rat, što je pohvalno, ali BiH nije dovoljno osposobljena da može biti kompaktibilna zemljama EU”, rekao je Mesić.

“Tu se traži određena širina. Širina ljudi koji vode BiH. Ne smije tu biti one nacionalističke uskogrudnosti. Oni koji vode BiH trebaju imati taj cilj”, dodao je Mesić.

Bivši predsjednik Hrvatske smatra da međunarodna zajednica previše očekuje od lokalnih lidera u BiH. Da su se, kaže, oni mogli dogovoriti, dogovorili bi se do sada:

“Kreatori Dejtona, kaže, bili su uvjereni da treba uspostaviti mir, a stanje mira će dovesti do jednog razumnog demokratkog rješenja, ali se pokazalo da su se stvari u BiH začahurile. To se sada mora promijeniti.”

Komentarišući nastojanja Dragana Čovića i HDZ-a BiH da BiH dobije još jedan, hrvatski entitet, Mesić je rekao da bi uspostava hrvatskog, trećeg entiteta u BiH, bh. Hrvate samo dovela u geto. A, to, kaže, nije hrvatski nacionalni interes.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh