BiH

Veliki dan za tuzlanski UKC: Obnovljeno odjeljenje za koje svi žele da uvijek bude prazno

Na tuzlanskom Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) danas je otvoreno obnovljeno Odjeljenje za hematologiju i onkologiju.

Odjeljenje za hematologiju i onkologiju - Faktor

Advertisements

U tom odjeljenju se liječe djeca oboljela od najtežih, nerijetko smrtonosnih bolesti.

“Ovim je ispunjena dugogodišnja želja roditelja teško bolesne djece. Čak trećina oboljelih od raka u FBiH, kada su u pitanju djeca, dolazi iz Tuzlanskog kantona (TK), pa je samim tim značaj ovog odjeljenja još veći”, rekla je Amra Saračević, predsjednica udruženja Prijatelji i porodice oboljelih od leukemije (PIPOL), piše “Faktor“…

U FBiH od različitih oblika raka svake godine oboli oko 50 djece, od toga je između 12 i 20 sa područja TK. Dodajmo da u prosjeku liječenje svakog djetata traje oko godinu.

“Pacijenti koji imaju hematološka i onkološka oboljenja zahtijevaju liječenje citostaticima, koji traže potrebne uvjete. Hemoterapija može pacijenta dovesti do infekcije koja ga može usmrtiti, a ako imamo uslove i educiran kadar, onda imamo i bolje prognoze za ishod liječenja”, rekla je za “Faktor” Amila Latifagić, šefica Odjeljenja za hematologiju i onkologiju UKC-a Tuzla.

Inače, do sada su se teško oboljela djeca sa područja TK liječila u Sarajevu, a teži slučajevi i u Beču, Bologni, Turskoj… Sada će potrebnu njegu moći dobiti mnogo bliže svome domu.

“Cjelokupni projekat je uspio zahvaljujući menadžmentu UKC-a i donatorima te udruženju PIPOL. Mi želimo da cijela klinika izgleda kao ovo odjeljenje, a nadam se da ćemo to i uspjeti u saradnji sa menadžmentom, Vladom TK i donatorima”, rekao je načelnik Klinike za dječije bolesti UKC-a Edin Husarić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh