BiH

Nova barijera za privrednike – blokada primjene Zakona o carinskoj politici BiH

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine apeluje na nadležne institucije da hitno usvojie podzakonske akte vezane za primjenu Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine kako bi se privrednicima omogućilo da pravo koje im je propisano Zakonom i ostvare, saopćeno je iz Vanjskotrgovisnke komore BiH (VTK BiH).

Poljoprivredna proizvodnja - Blogspot.com

Advertisements

Zakon o carinskoj politici BiH je rađen u okviru Twinning poekta EU, koji je objavljen u ,Službenom glasniku BiH, broj 58/15. Zakonski rok za izradu provedbenih akata bio je šest mjeseci od usvajanja Zakona, tj. oni su trebali biti doneseni do 29.01.2016.godine, ali nažalost do danas provedbeni akti koje treba da predloži Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH nisu doneseni. Nedonošenjem provedbenih akata onemogućena je primjena Zakona o carinskoj politici BiH, piše “Indikator“…

Vanjskotrgovinska komora BiH je primila veliki broj zahtieva privrednika povodom problema sa kojima se suočavaju zbog ograničenja koje im nameće nemogućnost primjene Zakona o carinskoj politici BiH.

Naime, nepostojanje provedbenih akata je privrednicima nametnulo ogromnu barijeru u poslovanju, zbog čega su pored redovnih postojećih problema koje karakteriše tržište Bosne i Hercegovine poput niskog nivoa proizvodnje, loše strukture izvoza, visokih poreza, nedovoljne podrške razvoju i sl., privrednici suočeni sa novom barijerom – nemogućom primjenom Zakona o carinskoj politici BiH.

Osim oslobađanja plaćanja carine na uvoz mašina, neke od najvažnijih novina u ovom zakonu su elektronski postupak provoza i elektronsko podnošenje carinskih prijava, što bi trebalo da ubrza procedure carinjenja roba i umanji troškove postupka.

Novim Zakonom o carinskoj politici predviđeno je i uvođenje ovlaštenog privrednog subjekta, a kompanije koje dobiju ovaj status uživat će povjerenje carinskih organa, imaće puno manji obim kontrola, biće prepoznate i u BiH, ali i u ostalim zemljama, pa čak izemljama EU kao kompanije koje u potpunosti uskladu sa zakonskim propisima posluiu.

Takođe, novi carinski propisi omogućit će bolju analizu rizika u smislu posebne i detaljne kontrole samo onih obveznika koji spadaju u grupu rizičnih.

Vanjskotrgovinska komora BiH u proteklih nekoliko mjeseci, obraćala se i Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i lzvoznom vijeću Bosne i Hercegovine.

Važno je napomenuti da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH podržalo inicijativu privrednika te takođe uputilo urgenciju Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Mnogi privrednici nisu bili u mogućnosti osloboditi se uvoznih dažbina prilikom uvoza opreme za proizvodnju koja se ne proizvodi u Bosni i Hercegovini, a koja se uvozi za novu ili proširenje postojeće proizvodnje ili modernizaciju, tj. osavremenjivanje postojeće proizvodne tehnologije, a kojim se obavlja neposredna proizvodna djelatnost.

Takva situacija još traje i nezadovoljstvo privrednika je sasvim opravdano.

Za kompanije koje žele da modernizuju svoju proizvodnju te prošire svoj proizvodni kapacitet, a riječ je o kompanijama iz metalne i elektro industrije, drvne i tekstilno-obućarske industrije, donošenje odgovarajućeg provedbenog akta u velikoj mjeri pružilo bi dodatni impuls podizanju proizvodnje a samim time i njihove konkurentnosti, saopšteno je, između ostalog, iz VTK BiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh