BiH

Sarajevo: Počeli protesti vojnih penzionera ispred zgrade Vlade FBiH

Ispred zgrade Vlade FBiH su započeli protesti koordinacije boračkih udruženja i saveza u FBiH. Okupljeni traže da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremonom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambenoodlobodilačkog rata odmah uputi u parlamentarnu proceduru.

vojni penzioneri / protesti - Faktor

Advertisements

Kako je rekao predsjednik Koordinacije Šaban Habibović, ova vlada razumije njihove zahtjeve i obećala je tri puta do sada da će ih ispuniti, ali to se još nije dogodilo, piše “Faktor“…

“Mi nismo socijalna kategorija, mi smo te penzije zaradili i za naše penzije su uplaćivani doprinosi. Ali nije tako. Tražili smo da se ta nepravda ispuni. U maju ove godine premijer je formirao interresornu grupu koja je načinila izmjene i dopune zakona o vojnom penzionisanju koje su usvojili na vladi, ali sada se traže dodatna objašnjenja”, rekao je Habibović.

Podsjetio je da je u maju 2013. godine donesen Zakon o povoljnijem penzionisanju, koji je izmijenio zakon donesen 2011, kojim su “drastično umanjena prava svih penzionisanih branitelja od 20 do 70 posto”. Vojni penzioneri žele da im budu vraćena ranija stečena prava, koja su im oduzeta i umanjena zakonom iz 2013. godine.

Vojni penzioneri doći će iz svih krajeva Federacije BiH, te će ostati ispred zgrade Vlade FBiH dok im se zahtjev ne ispuni, najavili su. Ukoliko do toga ne dođe, tražit će ostavku premijera Fadila Novalića.

Intonirana je himna BiH i odana počast poginulim vojnicima Armije Republike BiH i HVO-a. Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja i saveza FBiH Šaban Habibović pozvao je na dostojanstvene proteste.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh