BiH

Minuta šutnje za stradale u Halepu: U Siriji se nalazi i 57 djece iz BiH

U okviru poslaničkih pitanja Borislav Bojić, poslanik SDS-a zatražio je od Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH tačne podatke o broju bh. državljana koji se trenutno nalaze na ratištima van BiH, te koliko ih se vratilo u BiH, piše “NAP”.

Parlament - Nap.ba

Mektić je kazao da je ukupno do sada na sirijsko-iračkom ratištu boravi 226 punoljetnih državljana BiH.

Trenutno se sada u Siriji nalazi 115 bh. državljana i to su operativni podaci s kojima raspolažemo. Od ovih 115 na sirijsko-iračkom ratištu 65 je muških i 56 ženskih punoljetnih državljana BiH. Na ovom dijelu ratišta od ukupnog broja poginulo je 65 državljana BiH, a vratilo se 46 državljana BiH. U ovaj broj nisu uračunata djeca, jer je jedan broj otišao porodično. Prem našim podacima 57 je djece maloljetnih državljana. Sve i jedna od osoba od ovih 46, a 20 ih je procesuirano, u smislu da su im donesene sudske presude, a za 26 osoba je u toku određena vrsta procesa”, istakao je Mektić.

Nijedna od ovih 46 osoba nije se vratila, a da nije bila operativno tretirana. U toku prošle godine samo je jedna ženska osoba otišla u Siriju i to radi sklapanja šerijatskog braka s jednim državljanom Srbije.

Iako je Bojić zatražio i podatke o broju bh. državljana na ukrajinskom ratištu Mektić takve podatke nije iznio.

Inače, na prijedlog poslanice Maje Gasal Vražalica danas su parlamentraci minutom šutnje odali počast stradalima u Halepu, prenosi “NAP“…


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh