BiH

Od Nove godine iznos najveće penzije u FBiH veći za 500 KM

Prema novom Zakonu o penzionom osiguranju koji bi, prema riječima ministra rada i socijalne zaštite FBiH Veska Drljače, trebao zaživjeti od Nove godine, iznos najviše penzije u ovom entitetu će biti znatno viši nego što je sada.

Penzioneri - Blogspot.com

Trenutno je iznos najviše penzije u FBiH 2.174 KM, dok će, prema novom zakonu, penzioner u FBiH moći ostvariti penziju od čak 2.700 KM.

Vlada FBiH utvrdila je prijedlog Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, uputila ga u parlamentarnu proceduru te se vrlo brzo očekuje njegovo razmatranje u oba doma Parlamenta FBiH, kao i njegovo usvajanje, piše “Večernji“…

Prema navodima iz resornog ministarstva, riječ je o zakonu koji je od ključne važnosti za FBiH, čija rješenja poboljšavaju sistem penzionog i invalidskog osiguranja, te osiguravaju njegovu dugoročnu finansijsku stabilnost. Ovim zakonom uvodi se potpuno novi način obračuna penzija, i to kroz bodovni sistem koji definiše prava iz penzionog i invalidskog osiguranja kroz evidentiranje bodova, i to 1 bod ako je plata bila ista kao i prosječna plata u FBiH, 2 boda ako je bila dvostruko veća od prosječne, 0,5 bodova ako je bila pola prosječne itd.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh