BiH

CEI i IOM u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju: Migrantsku krizu riješiti kroz podjelu odgovornosti

Na marginama Samita Centralnoevropske inicijative (CEI) koji se danas održava u Sarajevu potpisan je Memorandum o razumijevanju između CEI i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), javlja anadolu Agency (AA).

CEI i IOM potpisali Memorandum o razumijevanju - Anadolija

Advertisements

Potpisivanjem ovog sporazuma započinje zvanična saradnja između dvije organizacije u domenu migracija što je jedan od najvećih izazova s kojim se region susreće posljednjih godina.

Memorandum su potpisali generalni sekretar CEI-a Giovanni Caracciolo di Vietri i regionalni savjetnik generalnog sekretara IOM Pasquale Lupoli.

“Prije godinu i po na sastanku u Ohridu, tokom predsjevanja Makedonije CEI-jem, ministri vanjskih poslova zemalja članica CEI-a su raspravljali o tome kako se suočiti i rješavati pitanje migracija i izbjeglica. Situacija sa migracijama je u tom trenutku bila u najvišoj kriznoj tački. U to vrijeme organizacija CEI nije imala nikakvo iskustvo kada se radi o pitanjima migracija i izbjeglica. Ta pitanja nose u sebi brojne kontroverze i unutar same organizacije i unutar država članica posebno kada se radi o nekim specifičnim pitanjima”, rekao je generalni sekretar CEI-a Giovanni Caracciolo di Vietri.

Dodao je da su izuzetno ohrabreni činjenicom da je sporazum o saradnji potpisan, jer će omogućiti da se cijeli proces koordinira na mnogo bolji način i da se maksimalno iskoriste fondovi koji dolaze od različitih organizacija, što će pomoći sekretarijatu CEI-ja koji se nalazi u Trstu.

Regionalni savjetnik generalnog sekretara IOM Pasquale Lupoli naglasio je da je od posebne važnosti što će se iskustvo CEI-ja pretočiti u istustvo IOM-a i suprotno i dodao da je to sinergija koja će dati dobre rezultate.

“Moram da kažem da je pitanje migracija jedno izuzetno složeno pitanje koje traži artikuliran odgovor koji podrazumijeva zajedničko dijeljenje napora za rješavanje tog pitanja. U tom svjetlu mogu spomenuti 2015. godinu kada je migrantska kriza doživjela vrhunac i da naglasim da se rješavanje migrantskih problema ne može naći preko prepreka, ograničavanja, već kroz saradnju i podjelu odgovornosti za taj proces”, rekao je Lupoli.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh