BiH

Sve veći broj pacijenata na Klinici za plućne bolesti

U protekla tri dana u Tuzli je došlo do prekomjernog zagađenja zraka što pokazuju parametri sumpordioksida i prašine, navedeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Tuzlanskog kantona (TK).

Magla u saobraćaju - Facebook

Advertisements

“Imali smo situaciju da smo bili na rubu da proglasimo prvu epizodu od tri epizode pripravnosti. Nedostajale su jedna do dvije satne vrijednosti da se ispune svi uslovi za proglašenje te epizode na osnovu zagađenja zraka”, rekao je pomoćnik ministra za prostorno uređenje i zaštitu okoliša TK-a Goran Mišić, javlja “Fena”…

Zbog lošeg zraka povećan je broj pacijenata na Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla. Prema riječima načelnika klinike Suvada Dedića, u posljednje dvije godine povećan je broj oboljelih od karcinoma pluća.

“Kada počne sezona grijanja, mi imamo povećan priliv pacijenata. Zato smo povećali i broj dežurnih doktora”, dodao je Dedić.

Preporučio je da građani, pogotovo u rizičnim sredinama kao što su Tuzla, Živinice i Lukavac što manje kreću tokom dana pogotovo kada je vrijeme magle i smoga. Ako moraju da izlaze neka nose maske, šalove i obavezno troše terapiju koju smo im propisali.

Iz nadležnog ministarstva ukazano je da se dugoročno rješenje ovog problema odnosi na širenje mreže daljinskog grijanja u općinama gdje je najkritičnije (Tuzla, Lukavac i Živinice), dok se kratkoročno rješenje vidi u smanjenju broja automobila na ulicama, individualnih ložišta i korištenja uglja s velikom količinom sumpordioksida.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh