BiH

Bacanje petardi može vas koštati 1.200 KM

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) uputilo je apel svim građanima, a posebno roditeljima, da poduzmu sve ako bi se korištenje pirotehničkih sredstava uoči novogodišnjih praznika svelo na najmanju moguću mjeru.

Pirotehnička sredstva - Fena.ba

Iz MUP-a KS podsjećaju kako je pred nastupajuće vjerske i novogodišnje praznike, vjerovatna pojava nabavke i preprodaje petardi i drugih pirotehničkih sredstava čijom upotrebom se narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, a česta su i povređivanja.

“Prodaja pirotehničkih sredstava ima obilježje prekršaja i u nadležnosti je inspekcijskih organa. Posjedovanje na javnom mjestu, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi i drugih priotehničkih sredstava bez odobrenja nadležnog organa, sankcionisano je Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira”, navodi se iz MUP-a KS, piše “Fena”…

Maloljetniku koji počini pomenuti prekršaj propisana je kazna za roditelja (usvojioca) odnosno staraoca maloljetnika, ukoliko je izvršenje prekršaja posljedica njegovog propuštanja dužnog staranja o maloljetniku.

U navedenom slučaju predviđene su kazne od 300 do 900 KM, a za roditelje maloljetnih prekršilaca su od 400 do 1.200 KM.

Kako bi se upotreba pirotehnike preduprijedila, Uprava policije je angažovala policijske službenike u uniformi i građanskim odjelima na lokacijama gdje se vrši preprodaja i upotreba ovih sredstava.

Bit će sankcionisana i preprodaja pirotehnike, uz preduzimanje zakonskih mjera prema osobama koje se bave istim.

Također u planu je održavanje sastanaka sa menadžmentom i nastavnim osobljem osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo, s ciljem postupanja iz njihove nadležnosti.

“Apelujemo na građane, a posebno na roditelje, da poduzmu sve kako bi se korištenje pirotehničkih sredstava svelo na najmanju moguću mjeru, a time i izbjeglo povređivanje osoba, kao i sve druge neželjene posljedice do kojih dolazi korištenjem pirotehničkih sredstava”, navodi se iz MUP-a KS.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh