BiH

Šta se dešava u zatvorima u FBiH: U bijegu 43 zatvorenika!

Četrdeset i tri osuđenika iz zatvora sa područja Federacije BiH trenutno se nalaze u bijegu, potvrđeno je “Avazu” iz Ministarstva pravde Federacije BiH.

Zatvor - Net.hr

Advertisements

Najveći broj osuđenika pobjegao je iz Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Zenica, čak 18, iz mostarskog zatvora pobjegla su osmorica, a iz sarajevskog šestorica, po četvorica iz tuzlanskog i iz KPZ-a u Busovači te dvojica odnosno jedan iz bihaćkog i oraškog zavoda.

“Većina odbjeglih biva uhvaćena po potjernici, ali jedan dio se sam vrati na izdržavanje kazne zatvora. Shodno zakonskoj regulativi, svim bjeguncima mogu se izreći samo kratkotrajne disciplinske mjere, koje ne utiču na dužnu i uslove kazne, osim u slučajevima kada u bijegu počine nova krivična djela”, naveo je federalni ministar Mato Jozić, piše “Avaz“…

Najveći broj bjegova odnosi se na zloupotrebu vanzavodskih pogodnosti, kao što su izlasci u grad, korištenje vikenda i godišnjih odmora u krugu porodice. Zabilježeni su i slučajevi bijega iz neograđenih prostora ili s rampi, a rijetki su slučajevi bijega tokom privođenja na svjedočenje, nove istražne postupke, na liječenje ili prilikom prebacivanja u drugi zatvor.

Kriminalci otimali osuđenike

Prije nekoliko godina zabilježena su i dva slučaja otmice osuđenih osoba od naoružane grupe kriminalaca, čime su bili ugroženi životi pripadnika osiguranja. Bilo je i slučajeva organizovanih i pojedinačnih bjegova. Takav je, podsjetili su iz Ministarstva pravde FBiH, slučaj zabilježen u Odjeljenju KPZ-a PT Sarajevo u Ustikolini, kada je grupa od osmorice osuđenika pobjegla, ali su naknadnom akcijom MUP-a KS i CJB Istočno Sarajevo uhvaćeni i sprovedeni na izdržavanje kazne.

Broj odbjeglih iz zatvora u FBiH:

  • KPZ Zenica: 18 osuđenika
  • KPZ Mostar: 8 osuđenika
  • KPZ Sarajevo: 6 osuđenika
  • KPZ Tuzla: 4 osuđenika
  • KPZ Busovača: 4 osuđenika
  • KPZ Bihać: 2 osuđenika
  • KPZ Orašje: 1 osuđenik

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh