BiH

Uručena priznanja – Ko su najbolji doktori u BiH i zdravstvene institucije?

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava Udruženje za razvoj društva “KAP” prezentovalo je u Sarajevu rezultate ankete i mišljenja građana o kvaliteti zdravstvenih usluga u BiH.

UKC Tuzla - RadioSarajevo.ba

Advertisements

Uručena su i priznanja najboljim zdravstvenim radnicima i najboljim zdravstvenim institucijama u BiH koji su u online anketi dobili najviše glasova građana, javlja “Fena”…

Po izboru građana u bh. entitetu Federaciji BiH za najboljeg zdravstvenog radnika izabran je dr. Alen Humačkić, specijalista radiolog mostarske bolnice “Dr. Safet Mujić”, a za najbolju zdravstvenu ustanovu građani su izabrali Univerzitetski klinični centar Tuzla.

Po izboru građana bh. entiteta Republici Srpskoj najbolji zdravstveni radnik je dr. Aleksandar Guzijan, onkološki hirurg i aktuelni načelnik Centra za dojku Univerzitetskog kliničkog centra bh. entiteta RS. Za najbolju zdravstvenu instituciju u bh. entitetu RS izabran je Univerzitetski klinički centar bh. entiteta RS.

“Primili smo nagradu do koje nije došlo dogovorima, pregovorima i kalkulisanjima, već glasovima građana, naših pacijenata i iz UKC (bh. entiteta) Republike Srpske.”

Tu aktivnost Udruženje “KAP” provodi u okviru višemjesečne kampanje promocije prava pacijenata “Moje pravo”, koju je tokom 2016. godine podržala Ambasada SAD u Sarajevu.

U okviru kampanje “Moje pravo” održani su i okrugli stolovi o pravima pacijenata u BiH u Mostaru 11. novembra i u Banjoj Luci 28. novembra.

Na okruglom stolu održanom u Sarajevo rečeno je da u bh. entitetu Federaciji BiH postoji kvalitetan zakon o pravima pacijenata, ali da većina stanovnika ne zna ni da postoji, a kamoli šta propisuje.

“Pacijenti, generalno, nisu edukovani o njihovim pravima, ali i obavezama jer Zakon i njih propisuje. A svima bi bilo lakše kad bi pred sobom imali edukovanog pacijenta”, rekla je glasnogovornica u Udruženju za razvoj društva “KAP” Merima Spahić.

U diskusijama se ispostavilo da Zakonom propisana zdravstvena vijeća, čiji se članovi biraju konkursom, treba da budu formirana ne samo na općinskom već i na kantonalnom i entitetskom nivou, saopšteno je iz Udruženje za razvoj društva “KAP”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh