BiH

Wigemark poručio: “Suzdržite se od nepotrebnog politizovanja upitnika Evropske komisije”

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark istakao je u razgovoru za “Fenu” da je upitnik Evropske komisije, koji će ubrzo biti dostavljen BiH, važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, dodajući da se radi o sveobuhvatnom paketu pitanja koja se ne trebaju posmatrati kroz političku prizmu, već je potrebno dati odgovore potkrijepljene činjenicama.

Lars-Gunnar Wigemark - Fokus.ba

Advertisements

Formalno govoreći, pojašnjava Wigemark, Evropska komisija koristi taj upitnik da bi napravila procjenu stanja i kapaciteta države koja je na putu da postane punopravni član EU-a. Pitanja Evropske komisije su jasna i konkretna, neka su složenija i vezana su za sve oblasti i aktivnosti, od političkih, ekonomskih i socijalnih, do pitanja u vezi s institucijama i njihovim radom.

Na pitanje da li su institucije BiH spremne da daju odgovore na više od 3.000 pitanja iz svih oblasti života u planiranom roku, na način da ispune očekivanja Evropske komisije, odgovorio je da neće biti formalnog krajnjeg roka za davanje odgovora te da će nakon prve faze odgovora uslijediti dodatna pitanja.

“Bitno je da kvalitet odgovora bude zadovoljavajući”, naglasio je šef Delegacije EU te preporučio da se odgovori ne daju u žurbi, jer će poslije biti korišteni za analizu kapaciteta BiH za njeno kretanje na putu ka članstvu u EU, prenosi “Fena”…

Izrazio je nadu da će se svi suzdržati od nebitnog politizovanja ovog procesa, jer sve će te odgovore koristiti Evropska komisija da bi analizovala kompletno stanje u BiH.

“Međutim, to nije suđenje gdje će odgovori biti korišteni da se nekome donese presuda. Odgovore treba posmatrati kao značajan i vrijedan izvor informacija”, dodao je Wigemark, naglašavajući da će EU pružiti podršku u vidu omogućavanja dolaska više ekspertnih misija iz zemalja članica EU.

Smatra da bilo bi prerano komentarisati pitanje da li BiH na osnovu odgovora na Upitnik može dobiti pozitivno mišljenje o zahtjevu za članstvo u EU, jer je kompletna svrha ovog procesa ocjena spremnosti naše zemlje da postane kandidat za članstvo.

“Bilo bi zaista prerano da ja, ili bilo ko drugi, da neku procjenu”, – i pozvao je sve da ne postavljaju “vještačke” rokove, jer niko ne može tačno znati koliko vremena je potrebno.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh