BiH

Saopštenje za javnost – GO HRS Široki Brijeg: Idemo u proteste ako se ne iznese istina!

Tražimo od MUP-a i Tužilaštva ZHK-a da konačno iziđu u javnost sa istinom o slučaju povrijeđenog mladića u Širokom Brijegu. Zar više od mjesec dana nije dovoljno za riješiti slučaj srednjoškolske tučnjave? Ukoliko porodica mladića ne dobije odgovore koje traži, ići ćemo u organizaciju mirnog protesta.

Široki Brijeg - Visithercegovina.com

Budući da nam se pismenim putem obratila majka mladića koji je povrijeđen prije mjesec dana, tražeći ništa drugo nego samo istinu o slučaju, obaveza nam je staviti se na raspolaganje porodici. O slučaju se ne smije šutjeti, ne smije ga se zataškavati, institucije moraju raditi svoj posao pravedno i istinoljubivo, zato nam je obaveza uključiti se. Istina mora izići na vidjelo i kako bi se izbjeglo da sutradan dijete neke druge porodice ne završi u bolnici, možda i sa težim povredama.

Advertisements

Kako je moguće da MUP ZHŽ-a nije u stanju riješiti slučaj srednjoškolske tučnjave? MUP mora izići u javnost sa informacijama vezanim za tok istrage: sa koliko svjedoka se razgovaralo, jesu li izvršeni forenzički nalazi koji bi potvrdili izjave svjedoka, jesu li pravodobno i pravovaljano prikupljeni svi dokazi? Po izjavama porodice pretučenog mladića, kojima vjerujemo u potpunosti, ispada da je njihov sin žrtva ne samo nanesenih povreda, nego i tretmana institucija koje bi morale štititi njihove interese.

Gospodo draga, svojim površnim i aljkavim radom sramotite ne samo struku, nego i hrvatski narod. Jesmo li to primorani žaliti se višim pravosudnim instancama i tražiti angažman za pomoć od sarajevskog tužiteljstva koje kriminalizira naše branitelje i naše Svetinje? Kako ikada i ikako možemo tražiti drugačije teritorijalno uređenje BiH koje bi štitilo interese hrvatskoga naroda, kada u sredini gdje su Hrvati apsolutna većina nismo u stanju riješiti slučaj srednjoškolske tučnjave? Vi izgleda niste svjesni štete koju činite ne samo Širokom Brijegu, nego i hrvatskome narodu općenito.

Ono što se mora također na glas upitati: kako je moguće da u Širokom Brijegu toliko ljudi zna „istinu“, a niko je ne govori javno? Niko da se usudi javno izići. Zar je grad mučenika, heroja i vitezova Domovinskog rata koji su prvi stali u obranu od agresije toliko pao da se javno ne smije govoriti o onome što se događa po njegovim ulicama? Ne samo to, nego da se šire dezinformacije i laži i prijeti onima koji se usude javno progovoriti. Neka nas sve od reda, od prvog do zadnjeg, bude sram!

Problem maloljetničke delikvencije, korištenja alkohola i teških opojnih sredstava od strane srednjoškolaca i mladih u Širokom Brijegu je realan i krajnje je vrijeme da se institucionalno s njime krene suočavati. Mladić koji je završio u bolnici je alarm na koji se ne smijemo oglušiti, jer sutra bi neko drugi mogao ne samo završiti u bolnici, nego i smrtno nastradati.

S toga, tražimo da MUP i pravosudne institucije ZHŽ-a rade svoj posao objektivno i pravedno, te da u roku od najdalje sedam dana iziđu javno sa informacijama o slučaju povrijeđenog mladića. To će nam biti potrebno kako bi vidjeli hoćemo li tražiti da se u istragu uključe druge razine ili ne. Ukoliko u roku
od sedam dana porodica ne dobije valjane informacije o tome zašto je njihovo dijete završilo u bolnici sa po život teškim povredama, ići ćemo u organizaciju mirnog protesta ispred zgrade MUP-a ZHŽ-a.

GO HRS Široki Brijeg

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh