BiH

Sud BiH: Jednomjesečni pritvor za desetoricu osumnjičenih za ratni zločin u Orašju

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenima Đuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominkoviću, Josi Nediću, Marku Baotiću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću, Sud Bosne i Hercegovine je danas donio rješenje kojim je određen jednomjesečni pritvor za osumnjičene, javlja Anadolu Agency.

Sud i Tužilaštvo BiH - Dnevni list

Pritvor prema ovom rješenju može trajati mjesec dana od dana lišenja slobode, odnosno do 30. novembra 2016. godine ili do nove odluke suda, saopćeno je iz Suda BiH.

Advertisements

U obrazloženju pritvora je navedeno da je uvidom u podneseni dokazni materijal Sud BiH utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete, te je u odnosu na sve osumnjičene odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva te osnovane bojazni da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Đuro Matuzović, Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stjepo Đurić su osumnjičeni da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. u KZ BiH i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 175. KZ BiH.

Osumnjičene Tužilaštvo BiH tereti da su kao pripadnici struktura HVO u Orašju, Vojne policije HVO i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta od aprila 1992. pa do mjeseca jula 1993. godine.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh