BiH

Susret Izetbegović – Bushati: Dobre bilateralne odnose treba da prati i dobra regionalna saradnja

Bilateralni odnosi BiH i Republike Albanije su dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja releno je tokom susreta u Sarajevu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i ministra vanjskih poslova Republike Albanije Ditmira Bushatija, javlja Anadolu Agency.

Susret Izetbegović-Bushati - AA

Izražena je opredijeljenost da dobre bilateralne odnose prati i dobra regionalna saradnja, posebno putem regionalnih inicijativa. Istaknuta je važnost saradnje u okviru Jadransko-jonske inicijative.

Iskazan je interes za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, energetike, prehrambene industrije, poljoprivrede, građevinarstva i turizma, kao i u oblastima obrazovanja i kulture.

Dviju zemlje veže i zajednički vanjskopolitički prioritet pristupanja EU. Konstatirano je da se mogu podijeliti iskustva u oblastima ključnim za proces priključenja EU.

Bushati je pozdravio i čestitao prihvatanje aplikacije BiH za članstvo u EU i izrazio zadovoljstvo dosadašnjim napretkom na tom putu.

Naglašeno je da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH.

Perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u BiH, istaknuto je na sastanku.

Razgovarano je o poboljšanju saradnje u oblastima odbrane i sigurnosti, te na planu integracije u NATO strukture.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića prisustvovala savjetnica Diana Čekić, a u ime člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića savjetnik Dejan Vanjek.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh