BiH

Danas odlučeno: Od početka 2017. godine nove cijene cigareta

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UINO) BiH usvojio je na današnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i na duhan za pušenje za 2017. godinu.

Cigarete - Indikator.ba

Advertisements

Članovi UO UINO, na sjednici koja je danas održana u Mostaru, utvrdili su ovom odlukom da se nova minimalna i specifična akciza za cigarete i duhan primjenjuje od 1. januara 2017. godine, piše “Fena”…

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2017. godine minimalna akciza iznosit će 2,42 KM, a specifična akciza 1,35 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

Prošle godine, kada je akciza povećana, cijene su izgledale ovako: minimalna akciza na cigarete 2,23 KM po kutiji cigareta, a posebna akciza za pakiranje od 20 komada cigareta 1,20 KM.

Akciza na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 96,80 KM po kilogramu.

Porezni obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. januara i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UINO do 7. januara 2017. godine, dok se obračun akciza mora dostaviti do 17. januara kako bi se obračunala razlika.

Kalkulaciju maloprodajne cijene, formirane shodno ovoj odluci, porezni obveznici dužni su dostaviti nadležnom regionalnom centru UINO do 30. novembra 2016. godine.

Ovo znači da će nove cijene cigareta biti na snazi od početka 2017. godine, a novi cjenovnik trebao bi biti poznat u decembru ove godine.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh