BiH

Arapski šeik na Zlatištu će graditi apartmane i vile

Zemljište na Zlatištu, gdje su vlasti bh. entiteta RS namjeravali podignuti spomenik ubijenim sarajevskim Srbima, sada je vlasništvo sarajevskog poduzeća Emirates d.o.o., čiji je posredni vlasnik šeik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Saqr al Qasimi.

izgradnja Sunnylanda - Večernji list

Nakon otvaranja zabavnog parka “Sunnyland”, šeik Muhamed bin Saqr al Qasimi namjerava na Zlatištu izgraditi apartmane i vile, i to na zemljištu gdje su političari iz bh. entiteta RS zagovarali izgradnju križa visokog dvadeset i šest metara, piše “Večernji“…

Dakle, zemljište na Zlatištu, gdje Savez za logoraše bh. entiteta Republike Srpske već godinama najavljuje podizanje velikog spomen-krsta, postalo je vlasništvo poduzeća Emirates d.o.o. Daleko od očiju javnosti u katastarske knjige bh. entiteta Republike Srpske, kao vlasnik blizu 36 duluma zemljišta i šume na obroncima Trebevića, tik iznad Sarajeva, uključujući i Austrougarsku kulu, koja pripada općini Istočni Stari Grad, upisalo se poduzeće Emirates d.o.o., čiji je indirektni vlasnik arapski šeik, javio je “RTRS”.

U prilogu RTRS-a Vaso Kapor, predsjednik MZ Trebević, općina Istočni Stari Grad, tvrdi da su građani MZ Trebević izrazili jasan stav kako su protiv prodaje i izgradnje novih objekata i vikend-naselja, te navodi kako je rasprodaja zemljišta u Istočnom Starom Gradu postala zaštitni znak načelnika Boje Gašanovića.

U prilogu RTRS-a zaključeno je kako arapski investitor sigurno neće podići spomen-križ i crkvu, kako je to ranije bilo planirano. Inače, u “Sunnyland” s “alpine coasterom”, koji je postao prava atrakcija za građane Sarajeva, uloženo je više od 15 miliona maraka.

“Sunnyland” je zabavni park u kojem dominira “alpine coaster”, a koji je zapravo nešto slično “vlaku smrti” u lunaparkovima, samo što radi na principu gravitacije. Sjednete u dvosjed na tračnicama koji vas prirodnim padom doveze do kraja “piste”.

Firmu “Sunnyland” šeik Muhamed registrovao je u Istočnom Sarajevu, a probleme infrastrukturne prirode, stotinu parkirališnih mjesta, snabdijevanje električnom energijom, vodovod i kanalizaciju, dobivanje urbanističkih i građevinskih dozvola…, rješavao je s nadležnim ministarstvima, institucijama i javnim poduzećima u bh. entitetu Republici Srpskoj.

Vikendom, posebno kada su vremenski uslovi povoljni, mjesta na takozvanom vlaku smrti, gotovo da i nema.

Iako s čuđenjem mnogi komentarišu ovu investiciju, posve je jasno kako je ona detaljno dogovorena jer posljednju godinu dana advokati iz bh. entiteta Republike Srpske opsjedaju sarajevske hotele u kojima odsjedaju bogati Arapi, ispred kojih ih čekaju rent-a-car luksuzni kombiji kojima se voze u obilazak terena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh