BiH

Tokom protekle četiri godine plate u BiH “narasle” sedam KM

Prema službenim podacima, u Bosni i Hercegovini je danas više od 550 tisuća nezaposlenih građana, a radnici uživaju sve manje prava, dok su radni uvjeti sve lošiji. Možda zvuči nevjerojatno, ali je činjenica da je prosječna plaća u BiH u protekle četiri godine narasla, ni manje ni više, nego 7 KM!

Novac u BiH - Blogspot.com

Nesklad plaća i potrošačke korpe

Tako je tokom ove godine, prema službenim podacima Agencije za statistiku BiH, bosanskohercegovački radnik, u prosjeku, zaradio je 830 KM. Prije četiri godine, dakle 2012. godine, na tekući račun radniku su u prosjeku uplaćivane 823 marke. Tako su u četiri godine plaće radnika povećane za cijelih sedam maraka. To je prosjek, a vjerovatno je ovo povećanje, pa makar i skromno, otišlo na račun onih s “debljim” novčanikom.

U isto vrijeme značajno su porasli troškovi života, pa je tako, prema podacima Saveza sindikata bh. entiteta RS, sindikalna potrošačka korpa 2012. godine iznosila 1.793 marke, a u međuvremenu je do danas “skočila” na 1.854 KM, povećena je za 61 KM.

Ni prognoze za budućnost plaća radnika, nažalost, nisu nimalo optimistične jer, kako naglašavaju poslodavci, ništa ne upućuje na to da bi moglo doći do rasta plaća u skorijoj budućnosti. Radnici više brinu o očuvanju radnog mjesta, pa makar plaće bile i manje. I sindikalni vođe ističu kako je zabrinjavajuća činjenica da su troškovi života dvostruko veći od plaća, te napominju da taj podatak dovoljno govori sam za sebe, piše “Večernji“…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh