BiH

U BiH došlo do napretka u tretmanu LGBT osoba

“Freedom Barometar” pokazao je da je u zemljama Balkana došlo do značajnog napretka u tretmanu LGBT osoba, dok je pogoršanje vidljivo u pristupu infomacijama, zaštiti privatnosti i položaju medija.

No image - Haber.ba

Advertisements

“Napredak u poštivanju prava LBGT osoba posebno je primjetan u protekloj godini u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji i Bosni i Hercegovini”, izjavio je “Feni” Dušan Gamser povodom predstavljanja rezultata Barometra u Sarajevu…

U pogledu vladavine prava poseban nedostatak predstavlja nezavisnost sudstva, korupcija i spor napredak u poboljšanju ljudskih prava.

“BiH za susjednim zemljama zaostaje u rješavanju korupcije, a iza koje je samo Albanija. Preveliki javni sektor u BiH daje prostor, koji antikorupcijska borba ne može pokriti čak i kada bi bila prisutna politička volja, koje za sada nema”, ustvrdio je Gamser.

Pored vladavine prava “Barometar” u 30 evropskih država mjeri stepen ekonomskih i političkih sloboda.

U svim zemljama Balkana ekonomske slobode stagniraju, a odnose se na slobodu u međunarodnoj trgovini, sigurnost vlasničkih i imovinskih prava, nivo javne potrošnje i poslovnu regulaciju.

“Nivo zaštite vlasničkih i imovinskih prava u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniiji je znatno niži u odnosu na zemlje zapadnog Blakana, jer sudski procesi dugo traju i ne postoji nezavisno i nepristrasno pravosuđe u odnosu na političke i ekonomske elite u navedenih zemljama”, kazao je ekonomski analitičar Mihailo Gajić.

Po njegovim riječima, ukoliko bi Reformska agenda, koja se provodi u BiH, bila implementirana do kraja došlo bi do povećanja nivoa ekonomskih sloboda, te stvorilo bolje privredno okruženje za poslovanje.

Radi toga, potrebno je da BiH radi na učlanjenju u Svjetsku trgovinsku organizaciju, što je jedan od uslova koje moraju ispuniti članice Evropske unije.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh