BiH

Crnadak u Bratislavi: Aktivno u borbu protiv terorizma i ilegalne trgovine oružjem

“BiH ima interes da se aktivno uključi u borbu protiv terorizma, kao i borbu protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma, ali i borbu protiv ilegalne trgovine oružjem”, rekao je u Bratislavi ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Igor Crnadak - Nezavisne.com

Advertisements

Crandak je istakao da su razmjena informacija i operativna saradnja ključni u borbi protiv terorizma.

“Evidentno je da su nadležne institucije i agencije za provođenje zakona u BiH u potpunosti posvećene beskompromisnoj borbi protiv najvećeg bezbjednosnog izazova 21. vijeka-terorizma”, rekao je Crnadak na sesiji pod nazivom “(Nedostajući) dio slagalice: zapadni Balkan” u okviru Globsek Tatra samita, prenosi “Srna”…

Crnadak je u obraćanju zahvalio domaćinu za odličnu organizaciju Samita, te istakao da pozitivna odluka Savjeta EU za opšte poslove od 20. septembra da zatraži od Evropske komisije da dostavi mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo, predstavlja značajan korak zemlje na putu ka EU.

On je upoznao učesnike panela da će evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han upitnik Evropske komisije dostaviti institucijama BiH početkom decembra, te izrazio nadu da će odgovori biti pripremljeni na vrijeme.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu BiH čeka teška i neizvjesna borba protiv korupcije, kao i protiv drugih deformacija, poput zloupotrebe pojedinih javnih RTV servisa i direktnog političkog uticaja na rad pravosuđa.

Crnadak je istakao da očekuje snažnu i nedvosmislenu podršku EU u suočavanju sa ovim i drugim teškim izazovima koji stoje pred BiH, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Crnadak je ponovio opredijeljenost BiH da snažno razvija odnose u regionu, prije svega sa Srbijom i Hrvatskom.

U tom kontekstu pozdravio je jučerašnju posjetu predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića BiH, kao i odluku nove Vlade Hrvatske da saradnja sa BiH bude jedan od njenih glavnih vanjskopolitičkih prioriteta.

“Posebno je važan stav Hrvatske da će poštovati svaki dogovor tri konstitutivna naroda u BiH”, ocijenio je ministar vanjskih poslova BiH.

On je dodao da BiH ne treba ni treći entitet, niti “Dejton dva”, nego snažan ekonomski razvoj i procesuiranje slučajeva korupcije na najvišem nivou, što će vratiti optimizam i perspektivu običnom narodu.

Govoreći o bezbjednosnom aspektu saradnje EU i zemalja Balkana, Crnadak je rekao da su zajedničke akcije i saradnja između EU i Balkana od ključnog značaja i ujedno preduslov za bezbjednost čitavog kontinenta i ekonomski napredak.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh