BiH

Plenković u Mostaru: Odlučan sam pomoći koheziju BiH, njen evropski put, kao i garanciju ravnopravnosti Hrvata

Hrvatski premijer Andrej Plenković drugog dana prve službene posjete Bosni i Hercegovini, danas se u Mostaru susreo sa sa predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u BiH sa kojima je razgovarao o očuvanju konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH i njegovoj punoj ravnopravnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Andrej Plenković - Anadolija

Advertisements

Delegaciju HNS-a predvodio je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović, koji je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Razgovarali smo o svim temama koje danas opterećuju naše odnose ka evropskom putu. Ja sam nastojao upoznati vrlo precizno gospodina Plenkovića da je politika koju vodimo u ime hrvatskog naroda, i kroz HNS i kroz stranku HDZ BiH, isključivo euroatlantski put i da oko toga nema bilo kakvih dvojbi, odnosno da smo predvodnici apsolutno toga puta. S te sam strane želio posebno zahvaliti gospodinu Plenkoviću, jer da nije bilo gospodina Plenkovića i naših drugih zastupnika u evropskom parlamentu, siguran sam da mi ne bi ni izbliza uspjeli sa predajom naše aplikacije 15. 02. ove godine. Kao što znate, mi ćemo 12. 12. dobiti upitnik i očekujemo do kraja iduće godine da imamo kandidatski status“, kazao je Čović.

On je ovom prikom kazao kako je hrvatskog premijera obavijestio o tome kako će u funkciji puta ka Evropskoj uniji BiH do kraja prvog mjeseca naredne godine morati riješiti pitanje provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sjedić-Finci.

“To je jedno od vitalnih pitanja, to je promjena Izbornog zakona i zakonodavstva da bi se mogao nastaviti taj put”, naglasio je Čović.

Dodao je kako se hrvatskom premijeru zahvalio i na tome što je tokom jučerašnjeg sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH uspio dogovoriti zajedničku sjednicu vlada dvije zemlje.

“Naše opredjeljenje jeste jedinstvena BiH, moderno organizovana za potrebe našeg euroarlantskog puta”, poručio je Čović.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je kako je zadovoljan posjetom BiH, te da je ovim želio da nova Vlada RH uputi jasnu političku poruku cijeloj BiH i političkim partnerima u BiH, a posebno Hrvatima u BiH, da će naš aktivizam na vanjsko-političkom planu, naš aktivizam na projektnoj saradnji i na evropskom putu i privrednoj saradnji biti manifestiran konkretnim akrtivnostima u godinama koje su pred nama”.

“Moj dojam je da su svi naši razgovori jučer, i sa gospodinom Zvizdićem i sa članovima Predsjedništva i sa kolegijem Parlamentarne skupštine, sa crkvenim velikodostojnicima bili izuzetno pozitivni i izuzetno konstruktivni”, kazao je Plenković.

Jučerašnja posjeta Kiseljaku, kako je naglasio, specifična je poruka Hrvatima centralne Bosne, te da je shvatio da je on prvi predsjednik Vlade Hrvatske koji je posjetio Kiseljak.

“Razgovori koje smo imali sinoć i jutros, ne samo sa predstavnicima HNS-a u Mostaru, govore o tome da želimo steći jednu cjelovitu sliku i kanalizirati naš angažman kroz resorna ministarstva i kroz Ured za Hrvate izvan Hrvatske”, kazao je Plenković.

Podsjetio je da je veliki dio sredstava od 2012. do 2016. godine putem tog Ureda plasiran kroz različite projekte u BiH i naglasio da će tako će biti i dalje.

“Spremni smo održati, čim se steknu preduslovi, a to znači kvalitetan sadržaj svih resornih ministarstva, zajedničku sjednicu sa Vijećem ministara. Posljednja takva sjednica između Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH bila je 2010. godine u Splitu, a ove godine održat će se u BiH”, kazao je Plenković.

Mjesto i vrijeme, kako je poručio, odredit će predsjednik Vjeća ministara BiH Denis Zvizdić. To će, prema Plenkoviću, biti podsticaj za unapređenje trenutne saradnje.

Na putu BiH ka EU, poručio je, Hrvatska će pomoći koliko god bude mogla, jer je stabilnost BiH za Hrvatsku izuzetno značajna.

“Kroz boravak u BiH identifikovali smo sve aspekte položaja Hrvata u BiH, i odlučan sam kao predsjednik Vlade Hrvatske pomoći na najkonstruktivniji način i koheziju zemlje i njezin evropski put i garanciju ravnopravnosti Hrvata u BiH”, poručio je Plenković iz Mostara.

Osim sa delegacijom HNS-a, premijer Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je jutros i sa rektoricom Sveučilišta u Mostaru Ljerkom Ostojić i članovima Rektorata, gdje je naglašeno da je ovo sveučilište ključno za opstanak hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Stoga se govorilo o vidovima buduće saradnje jedine visokoškolske ustanove u BiH koja nastavu izvodi na hrvatskom jeziku i Republike Hrvatske.

Premijer Plenković se također sastao i sa upravom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Antom Kvesićem, a tokom dana će posjetiti Dom za siromašne studente Franjevačkog samostana, te obići gradilište Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, nakon posjete Sarajevu i Kiseljaku, sinoć je stigao u Mostar gdje se susreo s mostarsko-duvanjskim biskupom mons. Ratkom Perićem.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh