BiH

Za vožnju u pijanom stanju u Njemačkoj kazna 6.000, a u BiH do 300 KM

Novi Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja koji bi uskoro mogao stupiti na snagu izazvao je veliku buru među stanovništvom Bosne i Hercegovine zbog visine novčanih kazni za saobraćajne prekršaje.

pijani vozač - Autosnova.com

Advertisements

Međutim, u evropskim zemljama te su kazne enormno visoke, piše “Večernji“…

Donosimo nekoliko poređenja visine kazni u BiH i evropskim državama. Tako je u BiH trenutno kazna za prekoračenje brzine u naselju od 20 kilometara na sat 50 konvertibilnih maraka. Nakon usvajanja novog zakona ta kazna će iznositi 100 do 300 KM, dok će oni koji brzinu prekorače više od 30 km/h biti kažnjeni od 400 do čak 1000 KM.

Usporedbe radi, vozač koji prekorači brzinu u naselju 20 km/h na području Hrvatske kaznu će platiti 250 KM, za isti prekršaj u Švicarskoj kazna je i do 750 KM.

Iako Njemačka glasi kao zemlja visokih kazni, na ovom primjeru pokazuje se da to baš i nije tačno. Naime, prekoračenje brzine u Njemačkoj vozač će platiti nešto manje od 70 KM. Među najvećim kaznama, kad su u pitanju prometni prekršaji, su one za vožnju pod uticajem alkohola.

I dok će vozač pod uticajem alkohola u BiH u najgorem slučaju platiti kaznu 300 konvertibilnih maraka, u Njemačkoj je najmanja kazna 1.000 KM, dok je najveća 6.000 konvertibilnih maraka.

U Hrvatskoj je visina kazne za ovu vrstu prekršaja i do 4.000 KM plus kazna zatvora. Za odbijanje alkotesta, te za utvrđeni stepen alkoholizovanosti, na primjer iznad 1,5 grama po kilogramu, za što je predviđeno i zadržavanje do otrježnjenja, kazne bi po usvajanju novog zakona u BiH trebale biti oko 1.000 KM.

U Austriji je za pijane vozače propisana kazna od 300 do 6.000 eura, u Mađarskoj do 4.000 eura i godinu dana zatvora, dok im u Sloveniji prijeti samo 300 do 1.200 eura. Najniža kazna u Francuskoj za pijane vozače nevjerovatno je niska – 135 eura, ali je gornja granica zato 4.500 eura.

U idućem periodu u BiH će značajno porasti i kazne za korištenje mobitela prilikom vožnje. Sada kazna za ovu vrstu prekršaja iznosi 40 KM, dok će po usvajanju novog zakona iznositi od 100 do 300 konvertibilnih maraka. U Hrvatskoj je kazna za ovakvu vrstu saobraćajnog prekršaja 125 KM, u Sloveniji oko 240 KM, Crnoj Gori od 120 do 300 KM, Njemačkoj 120 KM, Francuskoj oko 270 KM.

Za nevezivanje sigurnosnoga pojasa u BiH je trenutno kazna 30 KM. U Hrvatskoj je ta kazna oko 125 KM, u Sloveniji oko 240 KM, u Crnoj Gori od 80 do 200 KM, Njemačkoj oko 60 KM, Francuskoj oko 170 KM.

Važno je naglasiti kako se novim zakonom u BiH propisuje zabrana upotrebe i audio, odnosno videouređaja na način da ometaju ili odvraćaju pažnju vozača za vrijeme vožnje, kao i poništenje vozačke dozvole osobi koja skupi 4 kaznena boda u roku od 2 godine od sticanja vozačke dozvole.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh