BiH

Dodik pisao Vijeću sigurnosti UN: SDA podriva stabilnost i funkcionalnost BiH

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS uputio je pismo Vijeća sigurnosti UN u kome optužuje SDA da podriva stabilnost i funkcionalnost BiH.

Milorad Dodik - RTRS

Advertisements

Također, Dodik je pisao i postupcima vlasti bh. entiteta RS s ciljem “odbrane njenih ustavnih i zakonskih prava u skladu sa Dejtonskim sporazumom, kao i reformama koje su nužne za evropske integracije BiH”.

U propratnom pismu, koje je Dodik uputio generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Munu, navodi se da je Izvješataj upućen s ciljem da bh. entitet RS, kao strana potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH i aneksa koji su njegov sastavni dio, pomogne Vijeću sigurnosti UN u predstojećoj debati o BiH, piše “Fena”…

U pismu se pojašnjava da se u prvom dijelu Izvještaja pokazuje “kako najveća bošnjačka stranka SDA podriva bezbjednost, funkcionalnost i saradnju u BiH”.

“SDA pokušava da izazove krizu tako što napada legitimiteg (bh. entiteta) RS-a nastojanjima da zabrani obilježavanje dana nastanka Republike Srpske i ozbiljnim prijetnjama nasiljem protiv (bh. entiteta) RS-a. Ovakvi postupci SDA dio su šireg obrasca podrivanja stabilnosti i funkcionalnosti BiH, te saradnje između entiteta i konstitutivnih naroda BiH”, pojašnjava se u pismu.

U ovom dijelu Izvještaja, takođe, se ukazuje na činjenice kako je SDA doprinijela tome da se BiH pretvori u utočište džihadista, koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju po BiH, Evropu i ostatak svijeta.

U drugom dijelu Izvještaja navedeni su načini na koje bh. entitet RS “brani svoja ustavna i zakonska prava po osnovu Dejtonskog sporazuma i drugih zakona s ciljem održavanja ugovorima uspostavljenih političkih struktura i mira”.

U trećem dijelu Izvještaja naglašena je snažna podrška bh. entiteta RS integrisanju BiH u Evropsku uniju i ispituju se reforme koje su nužne za kontinuiran napredak.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh