BiH

Borovac: Bez električne energije 1.785 povratničkih domova

Završen je Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga u svrhu elcktrificiranja stambenih jedinica povratnika i raseljenih lica, a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice zaprimilo je prijave iz 46 općina i gradova iz cijele Bosne i Hercegovine.

Semiha Borovac - RTVSlon.ba

Advertisements

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice, za “Faktor” je pojasnila da će nakon detaljne analize projektnih prijedloga regionalni centri po potrebi obavljati terensku kontrolu prezentiranih podataka…

“Prema dostavljenim aplikacijama ukupan broj stambenih objekata bez priključka na elektromrežu iznosi 1.785. Analizom dostavljenih aplikacija uvidjeli smo da su najveće potrebe sa finansijskog aspekta i sa aspekta priključenja najvećeg broja stambenih jedinica evidentirane u općinama istočne Bosne i Krajine”, kazala je Borovac.

Ministrica dalje naglašava da će tačan broj povratničkih domova, koji će dobiti besplatan priključak električne energije, biti poznat po završetku terenskih provjera. Na temelju rezultata provjera, kako kaže Borovac, bit će izrađena i konačna lista prioriteta, odnosno povratničkih domova kojima će najprije biti priključena struja.

Rješavanje pitanja elektrificiranja povratničkih domova rezultat je memoranduma o razumijevanju i saradnji, koji je potpisan između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, entitetskih ministarstava izbjeglih i raseljenih osoba, entitetskih ministarstava energije, rudarstva i industrije, te elektroprivreda u Bosni i Hercegovini.

“Elektroprivrede su se obavezale da će bez novčane naknade osigurati izvedbeni projekat, montažu i stručni nadzor, a ono stoje najhitnije, sve to će povratnici dobiti besplatno”, kaže Borovac za Faktor.

Od 2008. do 2013. godine iz državnog budžeta za projekte elektrifikacije izdvojeno je 15.357.422 KM. Zahvaljujući tim sredstvima dosad je više od 2.200 obnovljenih domova povratnika priključeno na elektromrežu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh