BiH

Izetbegović nakon susreta sa Ruhanijem: BiH i Iran će sarađivati u borbi protiv nasilnog ekstremizma

Bosna i Hercegovina i Iran dogovorili su se da će sarađivati u borbi protiv nasilnog ekstremizma, kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović tokom današnje posjete glavnom gradu Irana Teheranu, javlja Anadolu Agency (AA).

Bakir Izetbegović - Slobodna-Bosna.ba

Advertisements

Izetbegović se tokom posjete Teheranu susreo sa predsjednikom Irana Hasanom Ruhanijem, a u zajedničkom obraćanju nakon sastanka rečeno je kako je jedna od tema susreta bila borba protiv terorizma i svih oblika nasilnog ekstremizma u svijetu.

Radikalizam koji se poziva na islam i sektaški sukobi su stvari koje kompromitiraju našu vjeru i predstavljaju je u pogrešnom svjetlu. Bošnjaci – muslimani iz BiH i Iranci će raditi na tome da predstave našu vjeru u pravom svjetlu. Islam je mir, pomirenje, svjetlo, u ime njega se ne mogu činiti brutalni i svirepi akti. Islam nije mrak i učinićemo sve da zaustavimo one koji ga predstavljaju na loš način“, kazao je Izetbegović.

Iranski predsjednik Ruhani je kazao kako je jedna od tema razgovora bila borba protiv terorizma i kako su obojica lidera iskazala zabrinutost zbog te pojave, kao i potrebu da se radi na širenju “istinskog islama, ne samo među muslimanima u Evropi nego i među muslimanima u BiH, jer taj islam donosi milost i ljubav“.

BiH je s olakšanjem prihvatila dogovor o nuklearnom programu i ukidanje sankcija prema Iranu, što će kako je kazao Izetbegović, pomoći u intenziviranju odnosa između dvije zemlje. Najavio je ubrzano rješavanje pitanja nesmetanog kretanja kapitala i olakšavanja kretanja ljudi.

Imamo rigidan vizni režim između dvije zemlje, koji treba hitno rješavati i olakšati kretanje kapitala između Irana i BiH. Time ćemo aktivirati naš sporazum o preferencijalnoj trgovini u kojem se dvije zemlje tretiraju kao povlaštene nacije što će omogućiti brz razvoj investicija i trgovine“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je najavio potpisivanje memoranduma koji se odnosi na saradnju malih i srednjih preduzeća kao generatora razvoja privrede dviju zemalja.

Time će se omogućiti da prestane jednostrana saradnja koja se svodila na pomoć Irana BiH. BiH će omogućiti Iranu da radimo ono što je na obostranu korist. BiH je jako dobro pozicionirana u centru Evrope sa raznovrsnim prirodnim bogatstvima i dobrom legislativnom i preko nje Iran ima brz pristup tržištu EU“, naglasio je Izetbegović.

Naglasio je kako se turističke posjete BiH svake godine uduplavaju, rekavši kako je BiH postala atraktivna turistička destinacija i zimi i ljeti. No, pozvao je i bh. turiste da posjete Iran, rekavši kako će posjetu toj zemlji nastaviti sutra obilaskom Isfahana.

Izetbegović je također za kraj godine najavio ministarsku posjetu iz Irana BiH, a za narednu godinu izrazio je nadu da će Bih posjetiti iranski predsjednik Ruhani, kojem je tokom današnjeg susreta uputio poziv da posjeti BiH, na koji je, kako je kazao Izetbegović, iranski predsjednik odgovorio pozitivno.

Bh. delegacija predvođena predsjedavajućim Izetbegovićem posjetu Iranu nastavlja susretima sa predstavnicima različitih nivoa vlasti, a najavljen je i susret sa ajatolahom Alijem Hamneijem.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh