BiH

Helsinški komitet za ljudska prava (bh. entiteta) RS: Neprihvatljivo nagrađivanje osoba koje su osuđene za ratne zločine

Helsinški odbor za ljudska prava u bh. entitetu Republici Srpskoj smatra potpuno neprihvatljivim, da se među osobama kojima je Narodna Skupština bh. entiteta RS, danas dodijelila povelje za zasluge, povodom 25 godina postojanja i rada Narodne Skupštine našle i tri osobe koje su pravosnažno osuđene za ratne zločine, javlja Anadolu Agency (AA).

Narodna skupština bh. entiteta RS - Arhiva

”Umjesto da se aktivno i institucionalno radi na procesima suočavanja s prošlošću i da se učine napori za pronalaženje posmrtnih ostataka nestalih osoba, te da se radi na poboljšanju pozicije žrtava rata u bh. entitetu RS i u BiH, glorifikuju se osobe koje su osuđene za ratne zločine i politike koje su se zasnovane na etničkom čišćenju, progonima i zločinima protiv civilnog stanovništva”, navodi Helsinški komitet za ljudska prava u (bh. entitetu) RS.

Naglašavaju da he bilo za očekivati da će NS bh. entiteta RS, 20 godina nakon rata imati dovoljno mudrosti i hrabrosti da se aktivno posveti izgradnji mira i da se distancira od svih politika kojih se svi trebamo stidjeti i osuditi, a ne da se na ovaj način ponovo želi graditi atmosfera međuetničkih i međureligijskih podjela, nepovjerenja i straha.

Naime, na današnjoj svečanosti obilježavanja 25 godina postojanja NS bh. entiteta RS povelje su dodijeljene Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću i Momčilu Krajišniku, ali i Nikoli Koljeviću.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh