BiH

Banja Luka: Otpočela međunarodna vojna vježba “Regex 16” uz učešće oko 1.000 vojnika iz više od 10 država

Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH domaćini su i organizatori međunarodne vojne vježbe ”REGEX 16“ koja je otpočela danas na lokaciji kasarne ”Kozara“ i vojnom poligonu ”Manjača“ u Banja Luci, a koja će trajati do 27. oktobra 2016. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

OS BiH - Avaz.ba

Cilj vježbe je obuka i unapređenje operativnih sposobnosti komandi i jedinica kako zemlje domaćina tako i partnerskih zemalja u planiranju i izvršenju akcije podrške miru u realnom vremenu i multinacionalnom okruženju.

Planom vježbe predviđena je aktivnost provjere primjenjivosti doktrinarnih publikacija koje reguliraju i podržavaju kolektivnu obuku i proces planiranja vježbi, kao i jačanja regionalne suradnje, mira i stabilnosti.

Na vježbi “REGEX 16” u Bosni i Hercegovini, učešće će uzeti zemlje članice iz raznih programa partnerske suradnje sa NATO i to PfP: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Makedonija, Srbija, Ukrajina, Gruzija, Armenija, Mediteranski dijalog (MD): Jordan, Tunis, Istanbulska inicijativa za suradnjom (ICI): Ujedinjeni Arapski Emirati, Partneri diljem svijeta (PatG): Pakistan te EUFOR.

U procesu planiranja vježbe značajnu ulogu imala je NATO komanda – JFC (Joint Force Command) iz Napulja angažiranjem svojih eksperata, ali i svojih predstavnika iz NATO šataba u Sarajevu koji su tokom pripreme vježbe svojom savjetodavnom ulogom pomogli da se uspješno implementira doktrinarna NATO publikaciju za organiziranje vježbi i provođenje kolektivne obuke.

Činjenica da je domaćinstvo ove vježbe povjereno Oružanim snagama BiH uz prisustvo preko 1.000 vojnika iz više od deset zemalja govori o njenoj važnosti i značaju, ali i o svojevrsnom priznanju našem Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na dostignućima u procesu približavanja euro-atlanskim asocijacijama i institucijama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh