BiH

U penziju se može i u 62. godini, ali sa 40 godina uplaćenog radnog staža

Strategijom reforme penzionog sistema u FBiH, koja je usvojena u Parlamentu, utvrđeni su novi pravci reforme tog sistema, a konkretizaciju reformi donosi novi prijedlog Zakona o PIO/MIO koji je utvrdila entitetska Vlada.

Penzioneri - Ilustracija/Dnevni-list.ba

Advertisements

Kako ističu iz Vlade, zakonski prijedlog polazi od smjernica koje su se bazirale na nepovoljnim prognozama socijalne održivosti penzionog sistema u FBiH i pokazanim lošim demografskim izgledima. Ukratko, strategija je procijenila da će se, ako se postojeći penzioni sistem u FBiH ne reformiše i ako se nastave umjereni ekonomski i demografski trendovi, pad radno sposobnog stanovništva preliti na pad zaposlenih, odnosno osiguranika i prihoda od doprinosa, što će se, prema postojećem sistemu “koeficijenta” (tj. isplati onoliko koliko imaš), nužno odraziti i na buduću visinu relativnih penzija, piše “Večernji“…

Ponovljena simulacija sistema bez reforme s novim podacima potvrđuje nalaze iz strategije.

Finansijsko stanje Federalnog zavoda PIO/MIO je jako složeno u segmentu održavanja dostignutog nivoa i redovitosti isplate penzija. Tijela upravljanja već duže vrijeme donose upitne odlike isplatnog koeficijenta i protivno važećem zakonu vrše “posudbu” sredstava za isplatu iz tekućeg mjeseca za isplatu penzija iz prethodnog, kako bi se nivo penzija održao na dostignutom nivou.

Takvo postupanje na mjesečnom nivou dovodi do značajnog deficita – ističe se u obrazloženju zakonskog prijedloga, uz napomenu da značajan problem i opterećenje predstavlja doprinose za PIO/MIO.

Vlada FBiH, resorno ministarstvo i Zavod PIO/MIO poduzeli su odgovarajuće aktivnosti kako bi se kratkoročno osigurala redovnost isplate penzija, shodno sporazumu potpisanom s relevantnim predstavnicima penzionera u FBiH. Međutim, poduzete aktivnosti su predviđene samo kako prijelazno rješenje do donošenja predloženog zakona, koji praktično garantuje redovnost u isplati penzija i efikasniji rad nosioca osiguranja.

Predloženim zakonom, u čiji je posjed došao Večernji list (izdanje za BiH), propisuje se da ako prihodi nosioca osiguranja ne pokrivaju rashode za isplatu penzija u tekućem mjesecu.

Potrebna razlika namiriti će se iz budžeta Federacije, odnosno drugih izvora koje osigura FBiH, a po zahtjevu nosioca osiguranja. Druga zakonska rješenja predmetnog zakona dovode do smanjenja “pritiska” na penzioni sistem, jer postepeno pooštravaju uslove za ostvarivanje prava na starosnu i porodičnu penziju, uz izuzetke koje su primjereni socioekonomskim prilikama u FBiH, na odgovarajući način proširuju penzioni obuhvat i stvaraju pretpostavke za uvodenje pravednih stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u dijelu koji se odnosi na staž s uvećanim trajanjem.

Osobe koje zaključuju brak nakon navršenih 65 godina uslovljavaju se trajanjem braka ili zajedničkim djetetom kako bi se izbjegli fiktivni brakovi i korištenje porodične penzije.

Nadalje, stvaraju se pretpostavke za ekonomičniju organizaciju sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, a time i smanjenje troškova nositelja osiguranja.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh