BiH

Građani BiH najviše kupuju pištolj Glock kalibra 9 milimetara

Svaki peti građanin BiH je naoružan, od čega je oko 700.000 onih koji posjeduju nelegalno oružje, a oko 350.000 legalno.

oružje - Faktor

Advertisements

Iako su procedure legalnog naoružavanja dugotrajne, iz godine u godinu sve veći broj bh. građana želi kupiti pištolj zbog lične sigurnosti i samoodbrane, piše “Faktor“…

Kantonalni MUP-ovi u FBiH od januara do septembra 2016. godine izdali su 5.015 odobrenja za nabavljanje oružja, 6.346 oružnih listova, 89 odobrenja za nabavljanje oružja za pravna lica, te 4.469 izvršenih zamjena oružnih listova za fizička lica. U istom periodu prošle godine u FBiH je izdato 4.191 odobrenje za nabavku oružja i 5.376 oružanih listova.

Mirna Miljanović, načelnica Službe za odnose s javnošću MUP-a bh. entiteta RS, kazala je da je ove godine građanima bh. entiteta RS izdato 5.021 oružni list, kao i 131 odobrenje za nabavku municije.

“Ne ubija oružje, nego čovjek”, kaže Jasmin Kujović, direktor KM Trade, jedne od 11 prodavnica oružja, municije, uniformi i druge opreme u bh. entitetu Federacija BiH.

“Sve što vidimo oko nas može biti oružje, od kišobrana, kuhinjskih noževa, šake, automobila… Nije važno ko ima pištolj, već ko ga koristi i na koji način. U BiH je bio možda jedan ili nijedan slučaj da je neko sa legalnim oružjem počinio neko krivično djelo, što svjedoči tome da ljudi legalno kupuju oružje isključivo zbog lične sigurnosti”, naglasio je Kujović.

Statističke procjene govore da je u skoro 98 posto incidenata izazvanih vatrenim oružjem korišteno oružje koje je nabavljeno ilegalno. Kujović ističe da bi bh. vlastima zbog toga trebao biti prioritet rješavanje problema ilegalnog naoružavanja.

“Ne znam ni za jedan slučaj provale u kuću osobe koja je legalno naoružana. Kada se kupuje legalno pištolj, policajac dolazi na adresu osobe koja se želi naoružati i sve komšije u okruženju pitaju kakva je ustvari osoba koja želi kupiti pištolj. Zato niko i ne „dira“ te osobe. Neće lopov doći s nožem u kuću nekoga ko ima pištolj”, ističe Kujović.

Najveći problem legalne nabavke oružja u našoj zemlji je nepostojanje jedinstvenog zakona o oružju na nivou države.

“U svakom kantonu zakon je različit. Naprimjer, u Kreševu kupite elektrošoker za 50 KM, uđete u Kanton Sarajevo, zaustavi vas policija i dobijete kaznu od 500 KM i godinu zatvora. U KS municiju ne možete kupiti bez odobrenja, dok u Hercegovačko-neretvanskom kantonu možete, a opet u bh. entitetu RS imamo zakon koji nema veze sa Federacijom”, pojasnio je Kujović.

Pištolj koji najviše kupuju bh. građani je austrijski Glock kalibra devet milimetara, koji košta 1.300 KM.

Sredstva za samoodbranu

Kada su u pitanju sredstva za samoodbranu, zanimljivo je da u KS samo žene mogu kupiti papar-sprej, dok u drugim kantonima mogu i žene i muškarci. Kujović smatra da bi se ovaj zakon trebao promijeniti jer, kako kaže, sprejevi za samoodbranu samo trenutno zasuze oči i nisu opasni za život i zdravlje. Inače, u prodavnici KM Trade od ukupnog broja kupaca, 20 posto je žena koje kupuju oružje.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh