BiH

Ispovijest liječenih ovisnika: Krao sam od roditelja, lagao i varao, samo da mogu kockati

“Kada dobijaš, osjećaš se dobro. Kada izgubiš, misliš samo na to kako doći do novca da opet kockaš. Nadaš se da ćeš dobiti i izvući se”, ovako je svoju tešku životnu priču započeo 35-godišnji Mostarac Ivan B., koji je dotakao dno kockarskog života.

Kladionica - Blogspot.com

Advertisements

Neki kockaju iz zabave, mogu se zaustaviti na sitnim ulozima. Ali, više je onih koji, iako to nerado priznaju, svakodnevno moraju uzeti dozu kockarskog adrenalina.

Vraćanje dugova

U ispovijesti za “Avaz” Ivan je otkrio da je njegova priča s kockom počela u srednjoj školi.

“Prijatelj je išao u igraonicu s aparatima i ja sam s njim počeo igrati poker na aparatu. Tada sam dobio 300 KM. Poslije sam išao sve češće. Navučeš se brzo i lako”, govori on.

Kada se počeo zaduživati i dizati kredite kako bi od supruge sakrio dugove, tada je, kako kaže, shvatio da upada u prve ozbiljnije probleme s kockom, a njegov život vremenom je gubio smisao.

“Čak ni tada nisam mislio da sam ovisnik. Mislio sam da se mogu izvući bez ikoga, ali to je bilo nemoguće bez pomoći. Najviše me privlačilo to što sam se nadao da ću dobiti”, priča Ivan.

Tek kada ga je supruga s djecom napustila, odlučio je potražiti pomoć…

“To me jako potreslo. Ona je tražila da idem na liječenje i tako sam otišao u Klub liječenih ovisnika o kocki “Klok” u Mostaru”, kazao je Ivan te dodao da su mu u izlječenju najviše pomogli podrška supruge, terapije u klubu i Marko Romić, psiholog u Centru za mentalno zdravlje u Mostaru i vođa jedinog Kluba liječenih ovisnika o kocki u BiH.

Ovisnik o kocki bio je i 32-godišnji Mario K., također iz Mostara, koji se s ovim problemom prvi put suočio u 7. razredu osnovne škole.

“Bilo je zabavno to iščekivanje rezultata. Kada bih dobio, osjećao sam se odlično. Mislio sam da je to potvrda mojih sposobnosti i pameti”, kaže Mario.

Tek kada je došao u “Klok” da se liječi, shvatio je da se zapravo bori s ovisnošću.

Stručna pomoć

“Prije toga, kada sam gubio novac, kada sam lagao, varao, krao od roditelja, nisam bio svjestan šta sam postao. Privlačila me pomisao da mogu dobiti veliki novac. Maštao sam o tome da kupim auto, garderobu…”, iskren je Mario.

Ljudima koji se danas bore s problemom kocke, poručio je:

“Nemojte čekati veliki dobitak. On neće doći, a i ako dođe, ponovo ćete upasti u dugove. Priznajte svojim najbližima da ste u problemu. Tražite stručnu pomoć.”


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh