BiH

Nakon burne rasprave prekinuta sjednica CIK-a

U Sarajevu je okončana sjednica Centralne izborne komisije BiH na kojoj se raspravljalo o zahtjevima ponovnog brojanja glasova u više izbornih jedinica širom naše zemlje.

CIK BiH - Avaz.ba

Advertisements

Burnu raspravu i naprasan prekid sjednice izazvalo je glasanje o Prijedlogu člana CIK-a, Branka Petrića, da se donese riješenje o zahtjevima na odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata izbora 17. oktobra, piše “Avaz“…

“Mračne tajne sile”

Naime, Petrić je tražio da se o posebnom setu žalbi na odluku o utvrđivanju i objavljivanju izbvornih rezultata donese rješenje CIK-a.

Međutim s tri glasa ZA, tri protiv i jednim suzdržanim ovaj prijedlog nije prošao. Glasanju je prethodilo pojašnjenje Suada Arnautovića člana CIK-a, koji je kazao da se u pogledu žalbi na odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata izbora isključivo treba postupati na osnovu zakonskih odredbi i onako kako je CIK postupao svih prethodnih izbora.

On je podsjetio da je protivno ranijoj praksi, nakon utvrđivanja ovogodišnjih izbornih rezultata u pouci o pravnom lijeku, CIK zabranio pravo žalbe dok je zakon propisao pravo na žalbu na odluke CIK-a Žalbenom odjelu Suda BiH.

Također iz Stručne službe CIK-a kazali su da njihov prijedlog da dostave Sudu BiH, sve te zahtjeve uz svoje mišljenje. Međutim, o ovom prijedlogu nije se ni glasalo. Zanimljivo je da je nakon toga član CIK-a Stjepan Mikić tražio ponavljanje glasanja na što je Ahmet Šantić predsjednik CIK-a kazao da poslovnik ne dozvoljava ponavljanje glasanja.

Iz pojedinih izlaganja članova CIK-a moglo se čuti da je na Kolegiju koji je prethodio sjednici vođena burna rasprava o ovom pitanjima. Arnautović je čak kazao da prijedlozi poput Petrićevog mogu dovesti do usporavanja procesa potvrđivanja izbornih rezultata te je kazao da se stiče utisak da postoje neke “mračne tajne sile” koje tome žele doprinijeti.

Bez odgovora

Iako niko na sjednici nije spomenuo o kojim i čijim zahtjevima za, primjerice, poništenje izbora se radi te na koje izborne jedinice se odnosi, moglo se zaključiti da je najviše neslaganja među članovima CIK-a izazvalo pitanje zahtjeva koji se odnose na ponovno brojanje ili poništenje izbora u Srebrenici. U jednom dijelu rasprave Arnautović je ukazao na činjenicu da je u slučaju Srebrenice CIK bio prvostepeni i drugostepeni organ kod utvrđivanja rezultata te je kazao da nemogućnost žalbi na odluku CIK-a stvara situaciju iz koje se može izvući zaključak “da te kadija tuži i da ti kadija sudi”.

Na kraju je sjednica završena bez odgovora na pitanje koje su postavili neki od članova CIK-a, šta će uslijediti nakon ovakvog ishoda glasanja uz obrazloženje da se sjednica prekida Šantić je kazao da će uslijediti nova sjednica CIK-a. Međutim zgradu su napustila već tri člana CIK-a a uključujući Šantića, niko od njih nije htio pojasniti novinarima o čemu se radi niti davati bilo kakvu izjavu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh