BiH

Kad bijeda zakuca na vrata, ljubav ode kroz prozor: Brak iz ljubavi ili interesa? Ovako je to u BiH

Brak i bračni život, muško – ženski odnosu su neiscrpna tema o kojoj se uvijek može pisati, ali ono što je najinteresantnije jesu razlozi za ulazak u brak.

Muškarac - Blogspot.com

Advertisements

Interes je često nepravedno osuđen u društvu kao loša stvar, međutim, ako se okrenemo oko sebe, vidimo da je gotovo sve interes i urađeno iz nekog interesa. Na primjer, uzmite malo dijete i postavite na stolicu. Preko puta njega neka sjednu otac i majka i upitajte ga koga više voli od vas dvoje. Djeca jesu iskrena i rijetko koje će reći da voli oba roditelja podjednako, piše “Source“…

Uzmimo za primjer da dijete kaže kako u tom momentu više voli majku. To je sigurno iskrena ljubav i ono što dijete u tom momentu osjeća, međutim, za nekoliko sekundi ukoliko otac iza leđa pokaže da ima čokoladu i da će mu dati ako kaže da njega više voli, velika vjerovatnoća je da će dijete reći kako više voli oca, zato što zna da će zbog toga dobiti čokoladu.

Udajete se ili ženite mahom iz interesa, a interesi su ti da želite da imate svoju porodicu, ženu/muža, dijete, novac, moć i tako dalje, svako od nas ima neke interese, a ljubav uz to sve je samo bonus.

Razgovarali smo sa nekoliko žena po pitanju interesa u braku, a njihova mišljenja su podijeljena.

Za interes se u našoj sredini veže samo materijalna situacija partnera, naročito muža, pa ako se žena uda za dobrostojećeg muškarca velika je vjerovatnoća da će biti prozvana kao “sponzoruša”, ona koja ne želi ljubav nego samo novac, i u tom slučaju se isključuje mogućnost da se žena može zaljubiti u bogatog muškarca zbog njega i njegovih osobina, nego samo zbog novca.

Naravno, i ovo bogatog je pod velikim znakom pitanja, obzirom da živimo u državi u kojoj je više od polovine stanovništva na rubu egzistencije, pa je i čovjek sa prosječnom platom danas prozvan dobrostojećim.

“Kad bijeda na vrata pokuca ode ljubav kroz prozor. Realno pred kraj mjeseca svi sikte po kući ko zvečarke, sve zivčano, a čim stignu plate ljubav cvate. Sve je u životu neka vrsta interesa i ono dijete što ga rodiš radi neke stvari iz interesa da bi mu se udovoljilo. Od ljubavi se ne živi, nećemo sjediti, voliti se i krepavati od gladi. Ispade treba se udati za nekog blećka i patiti se i onda je to kao ljubav, a ako se uda za iole sposobnog sa lovom onda odmah krenu mahaluše u akciju “pa ja, eno je interesdžija, udala se za pare”, a dale bi sve da su na mjestu te, ali neće priznati. Sve u svemu, treba misliti i na egzistenciju, a ljubav k'o ljubav doći će sama”, rekla je za “Source” Nina Đurović.

Jedna od naših sagovornica, Sabina Behram rekla je da ima iza sebe brak u kojem nije bila materijalno osigurana, a za naš portal govori:

“Svim ženama koje kažu da je bitna samo ljubav, a novac nije bitan ću reći jednu stvar: ‘Lahko je meni jesti paštete i gledati dragog par dana, ali to ne mogu godinama, a pogotovo mi nije lahko ako gledam svoje dijete gladno, a imam nesposobnu kljusinu pored sebe”, kaže ona, te dodaje kako ima iza sebe brak u kojem nisu bili materijalno obezbijeđeni, a samim time nije bilo ni ljubavi.

“Svog sadašnjeg zaručnika ne bih ostavila i borimo se skupa i za neke planove privatluka aBd, ali to nije čovjek koji bi dozvolio da ja jedem paštetu, a ni moj sin. Bude loših i dobrih vremena, ali da ga volim čitav život i gladujem ne pada mi na pamet. Ili ćeš biti glava porodice i stvoriti sve uslove, a ja sam tu da budem podrška i skupa doprinosim, ali ne i da budem glavna ili nećemo mi biti skupa, jer ne vidim razlog zašto bih patila čitavu porodicu jer neko nije sposoban. Za mene ne postoje izgovori, pa ni u Bosni. Pusti šuplje. Naši muškarci će rađe ‘natucati’ da posla nema i sve propada nego dići d*** i stvoriti ga, jer treba raditi i onda ubjeđuje ženu kako je to tako i eto on je ipak voli… Pa ako me voliš digni se i stvaraj samnom skupa, a nemoj me gledati kako gladujem”, govori Sabina, te dodaje kako je kao samohrana majka sa djetetom bila izbačena na ulicu sa 10 KM.

“Sada sam sama svojim mozgom uspjela za godinu da imam privatluk mali iz kuće i sama svoj gazda i sve mogu priuštiti svom sinu i sebi, a moj zaručnik također i volimo se do smrti. Ima jedna poslovica starih ljudi koja kaže ‘Sine kad glad na vrata pokuca, ljubav izlazi kroz prozor”, rekla je Sabina Behram.

Marina Gojković se slaže sa ovom izjavom, te dodaje kao se od ljubavi ne živi.

“Ja sam vrlo realna osoba i smatram da je muškarac glava kuće. Ako on nije u stanju da radi i da brine o sebi, kako će o meni i porodici? Ne očekujem da ima nesto previše ,ali da bude vrijedan i odgovoran, ne podnosim muske parazite koji žive na račun žene”, rekla je Marina Gojković.

“Veće su svađe u braku iz ljubavi nego iz interesa. Lično sam se udala iz ljubavi i nema dana da se nešto ne zakačimo, da mi nije stalo do njega i njemu do mene bilo bi nam svejedno ko šta radi, a neimaština svaki brak poljulja i posvadja. Znam i kako je imati i kako je nemati. Nisam za to da se uda žena baš iz interesa, ali ako ti je bar simpatičan i ima para što da ne. Džaba ti ljubav ako nemaš šta da jedeš. Vremenom izlapi, izgubi smisao. Što ste se uzeli kad vam se život fokusira hoćete li sutra imati djeci dati da jedu?”, rekla je Amra Laletović Šahinović.

“Najiskrenije, ja se nikada ne bih udala za nekog ko ne radi i ne može priuštiti svojoj porodici bar osnovno. Meni ne mora, ja sam stabilna, ali ako nije u stanju hraniti, oblačiti svoju djecu, šta će mi. Niti bih se udala, niti bih mogla voljeti i poštovati takvog muškarca. Možda grubo, ali je iskreno. Interes je kada u svom potencijalnom partneru vidiš samo pare i to je jedino što te privlači njemu. To apsolutno ne podržavam, ali ne podržavam ni to kao neka ljubav, oni gledaju jedno u drugo i kao vole se, a djetetu im u pola 12, crijeva se od gladi grče. O kakvoj ljubavi je tu riječ ?! Koja je uloga uopšte muškarca u životu, ako nije da obezbijedi svoju porodicu ? Samo da napravi dijete? Da me mazi po kosi i priča mi da me voli ? Ma hajte molim vas… Volite vi svoje partnere, volim i ja svog, ali volite i sebe i razmišljajte o svojoj djeci i njihovoj budućnosti”, kaže Amina Sadiković.

Ukoliko se ludo volite, a niste materijalno obezbijeđeni velike su šanse da će i ljubav vremenom ‘ispariti’, obzirom da se od ljubavi ne živi. S druge strane, ukoliko se udate za muškarca koga ne volite, ali ste materijalno osigurani, velike su šanse da ćete postati vremenom ogorčeni i prazni, tako da u materijalnom više nećete vidjeti zadovoljstvo. U braku za dobar odnos i harmoniju potrebno je uzajamno poštovanje i uvažavanje partnera.

“Naravno da je važno oboje. Eh, sada razlika između sponzoruša i onih žena koje gledaju na to da normalno žive postoji. Jedna je stvar da jedna žena ide samo na tu varijantu da traži baš “dobrostojeće muškarce”, a sasvim druga je da je ona prije svega radnica, da nije lijenčina, ali da ipak gleda na osnovno – koliko je prije svega taj čovjek vrijedan, koliko je sposoban za život, da li i to što zna da zaradi, ode pa prokocka, ili što je problem kod starih generacija popije. Sve je važno! Jer, koliko god novca neko imao mnogo je važnije kako ga koristi”, rekla je Narela Bećirspahić.

“Hemija mora postojati, bar što se mene tiće. Brak je partnerstvo po svemu, u koje treba nesebično ulagati i njegovati, obje strane. Bitno je biti ambiciozan. Ali sa nekim nehljebovićem nikad ne bih gradila nešto. Desi se bolest, čovjek ostane bez posla itd. Ali sve ima neke granice. Bila sam u dodiru sa ženama koje su imale muzeve alkoholičare i ono bitno je bilo da on ima za popiti, radi mira u kući, a ženi i djeci kako bude. E to nikad ne bih tolerisala. Danas kad imam svoju djecu i vidim kolika je to odgovornost, ne bih ih kao ni sebe svemu izlagala ni pod kakvu cijenu”, kaže za “Source” Armina Sejfić Kristiansen.

“Ljubav je bitna lijepa podize daje krila, osjeća se čovjek ispunjen u svakom smislu, ali nije jedini preduslov za brak. U braku treba biti i strpljiv i poštovati partnera, podržavati i pomagati, ali ako sve to radi jedna strana, a druga ima samo ljubav nije to to, zbog čega i dolazi do velikog broja razvoda, jer taj zanos ljubavi koji traje par mjeseci ili godina kad malo zataji moraju ga druge stvari podstaći da ponovo zasija. Ako se to ne desi kažu propala ljubav”, rekla je Dževada Herak.

“Ja bih svojoj djeci savjetovala da se žene i udaju iz ljubavi bez obzira na trenutno materijalno stanje, ali za vrijedne osobe koje vole raditi, imaju stečene radne navike, imaju neki cilj u životu i nije im ništa iz poniženja. Moj savjet svakoj mladoj osobi je bjezi od lezihljebovića, pa taman da ima kule i vile. To mi je bilo vodilja i kad sam se udavala. Moj muž nije bio definitivno sirotinja, ali ni bogataš, al meni je bilo bitno da je vrijedan, da mu nije teško zavrnuti rukave i zaraditi dinar, a naravno nije ni kompleksaš ni šovinista, od prvog dana me podržavao i ohrabrivao da završim školovanje, podmetao svoja leđa da meni olakša da dođem do posla koji našoj porodici danas pruža i više nego lagodan živo. Imali smo novca i na početku braka, ali sad imamo mnogo više jer smo se udruženim snagama izborili za još, a Boga mi ja sam nervozna kad nemam para”, iskrena je Sanja Domuz Sadiković.

S druge strane, veliki broj žena u Bosni i Hercegovini smatra život bez ljubavi nema smisla i kako će radije leći gladne u krevet, ali sretne i zaljubljene.

“Ljubav i interes ne idu zajedno. Možda je to preromantično razmišljanje, ali ljubav sama po sebi je bezuvjetna. Ako stvarno voliš ne razmišljaš o tome od čega ćete živjeti i kako ćete funkcionirati. Bude nekad bolje nekad lošije ali budimo realni, i kad živiš samo od kruha i paštete, možeš biti sretan ako si s onim koga voliš. Čim se interes umiješa onda znači da to nije ljubav”, rekla je Suzana Gubina.

“Mi smo se uzeli, godinu dana u podstanarskom stanu spavali na strunjači, prošli i sito i rešeto. Sada nakon 10 godina braka i dvoje djece svoj život doveli u normalu. Bilo je teško, uspona i padova milion ali ja bih sve ponovila. Ako imaš ljubav snaći ćeš se za hljeb i biće ti sladak. Šta će ti hljeb ako si gladan svega sto se ne moze kupiti”, rekla je Mirela Kapetanovic-Veseli.

“Vjenčali smo se prije deset godina iz čiste ljubavi. U tom periodu smo imali ozbiljnih ekonomskih uspona i padova, od toga da u kuću unosimo mjesečno nekoliko hiljada do mjeseci kad smo oboje bili bez ikakvih primanja. Jednostavno se desilo da oboje ostanemo bez posla u mjesec dana. Naš je brak preživio zahvaljujući samo velikoj ljubavi, razumijevanju i razgovoru. Postali smo bliskiji i kod svakog problema se okrećemo jedno drugom. A svjedok sam brakova u kojima ljudi uprkos silnom novcu nisu sretni i ne mogu očima gledati jedno drugo”, rekla je Šejla Pita Uzunović.

Da je brak nešto čemu treba pristupiti ozbiljno složile su se sve naše sagovornice. Svako ima svoje prioritete i ka tome je okrenut i prema tome traži partnera. Najveća istina od svih je ta da život nije bajka i kako god izaberete da živite velike su šanse da to neće poći onim tokom kako ste zamislili. Bit će uspona i padova, ali bitno je na kraju opet stati na noge i nastaviti dalje.

“Mislim da svaka od nas ima svoje mišljenje u skladu s godinama. Mlađe djevojke i žene vjeruju u to da ljubav može sve prevazići, a starije i iskusnije su svjesne svih problema na koje se nailazi zbog nedostatka novca, a time i udaljavanja od voljene osobe. Nisu rijetki slučajevi razlaza ljudi koji se i dalje vole. Mislim da mi svi u početku želimo živjeti bajke i misliti da je to naša srodna duša, a život nas onda baci u vrtlog problema”, rekla je za “Source” Dijana Hasanica.

Ne bih ja tu ništa više dodala!


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh