BiH

Penzioneri u Banjoj Luci: Igramo šah i čekamo da umremo

Trezorski način isplate penzionerima u bh. entitetu RS nije donio ništa novo osim redovnosti isplate, a mnogi još pomažu i djeci koja su bez posla.

Penzioneri - Ilustracija/Dnevni-list.ba

Advertisements

Na nekoliko lokacija u Banjoj Luci, Gradska uprava je prije više godina postavila šahovska polja i figure kako bi najstariji građani mogli da prekrate vrijeme, čekajući da im poštar donese mršavu penziju, piše “Oslobođenje“…

Uglavnom ne vole da se slikaju i kažu da im mediji nikad nisu ništa dobro donijeli. Na pitanje kako danas žive penzioneri u bh. entitetu RS, odgovaraju slijeganjem ramenima. Oni malo rječitiji imaju veoma slikovit odgovor.

Razočarenje

“Evo kako živimo, igramo šah i čekamo da umremo. Šta reći kad jedva sastavljamo kraj s krajem. Da je sreće, ovdje bi se i piva popila, ali niko od nas nema para”, rekao je za “Oslobođenje” jedan od penzionera okupljenih oko šahovskog terena.

Kažu da nema penzionera u bh. entitetu RS koji se nije razočarao kada je čuo da entitetska Vlada ove godine neće povećati penzije ni za fening. Troškovi života rastu, a penzije ostaju iste, što smatraju da nije pošteno. Trezorski način isplate im, kažu, nije donio ništa novo osim redovnosti isplate penzija, pa se više ne brinu da li će stići ili neće.

“Ma pusti medije, što uopšte pričaš s njim. Novine i televizije bi mogle da urade nešto i za nas penzionere, ali neće, sve to duva u isti čabar”, govori jedan od kibicera partije.

Sagovornik “Oslobođenja”, koji nije želio da se predstavi, rekao je još samo da je sretan onaj ko je radio u inostranstvu i onaj ko ima djecu “negdje napolju”.

“Ovdje su mnogi u situaciji da moraju da pomažu svojoj djeci od ionako malih penzija. Nema posla, nema ničega”, rezignirano govori ovaj starac.

Kako je i rekao, najbolje su prošli oni koji su radni vijek proveli van BiH. Jedan od njih je i Dušan G, stolar koji je svoju penziju zaradio u Sloveniji.

Nema pozajmice

“Odavde imam 240 KM penzije za 22 godine staža, a iz Slovenije dobijam 420 eura penzije za 20 godina staža, pa ti računaj. Nemam pravo da se žalim, kako bi? Djeca rade, ja i supruga imamo za sebe, niko ni od koga ne traži pozajmicu”, rekao je Dušan.

Identitet ne bi da otkriva, kako je rekao, “da ne navuče kakvu nesreću”. Dušan kaže da mu je tada teško bilo otići, prvo u Hrvatsku pa u Sloveniju, gdje je radio u raznim firmama kao majstor.

Sada vidi da je to bila mudra odluka i da ne mora da se brine za mnoge stvari za koje se brinu njegovi vršnjaci.

Od početka ove godine, penzije u bh. entitetu RS se isplaćuju iz trezora a to, osim stabilnosti, nije donijelo nikakvo poboljšanje za više od 250.000 penzionera koji svaki mjesec čekaju da im se isplati ono za šta su cijeli život radili.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh