BiH

Zajednički spomenik borcima: Mehmed, Đovani i Miloš zajedno

Potomci su, da bi pokazali besmisao rata, izgradili zajednički spomenik svim poginulim vojnicima bez obzira čiju su uniformu nosili.

Spomenik Borcima - N1

Advertisements

Zbog velikog broja nacionalnih manjina, Prnjavor se često naziva “mala Evropa”. Ipak multietničnost je uzrokovala i to da su stanovnici bili prinuđeni i ratovati u sukobljenim vojskama. No, to nije narušilo dobre komšijske odnose, piše “N1“…

Potomci su, da bi pokazali besmisao rata, izgradili zajednički spomenik svim poginulim vojnicima bez obzira čiju su uniformu nosili.

Petokraka i kruna, srp, čekić i krst, simboli različitih i suprotstavljenih ideologija uklesani su na isti spomenik. Na spomen-pločama su imena svih stanovnika sela Šibovska bez obzira u čijoj vosci su se borili. Na istoj ploči su imena austorugarskih vojnika i stradalih na solunskom frontu. Uklesana su imena i onih koji su stradali u ime Tita i u ime kralja.

“Ovaj spomen kompleks predstavlja spomen svim žrtvama rata iz ove mjesne zajednice bez obzira u kojem ratu poginuli i za koje ideologije su dali živote. Ovdje možete da pročitate imena i Mehmeda i Đovanija i Miloša i Marka”, istakao je Željko Božunović iz Šibovske kod Prnjavora.

Postoji i ploča posvećena civilnim žrtvama koje su uglavnom stradale u logorima. Dok je jedna prazna. Na njoj nema imena ali je ispisano: “Neka nas ne bude na kamenu nikada više”.

“Sama poruka je upućena svim budućim generacijama koje dolaze i da im bude opomena da se to više nikada ne desi na ovim terenima”, dodao je Božunović.

Svi su poginuli u uvjerenju da se bore za slobodu ali komšija protiv komšije nikada nije ratovao. Naš sagovornik tvrdi da su ovdje u Drugom svjetskom ratu Nijemci štitili partizane i obrnuto.

Većinsko stanovništvo u ovom selu bili su Nijemci, Italijani, Srbi i Hrvati. Dok su njihove matične države u svjetskim ratovima bile na suprotstavljenim stranama, ovdje nije bilo sukoba.

Božunović je matičar u selu i kaže da skoro ne postoji kuća bez miješanog braka ali više ne žive tu. Nekadašnji stanovnici Šibovske danas vode borbe za ekonomski opstanak uglavnom u zemljama Evropske unije.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh