BiH

Banjalučanka na putu znanja stigla i do Merkelove

Mladi treba da se bore i bez straha konkurišu za sve poslove i studijske programe. Nikada se ne zna iza kojih vrata ih čeka sreća, vrijedno iskustvo i uspjeh.

Staša Nikodinović - Nezavisne

Riječi su ovo dvadesetsedmogodišnje Staše Nikodinović, diplomiranog novinara i komunikologa, koja je zahvaljujući IPS stipendiji ove godine pet mjeseci stažirala u njemačkom parlamentu Bundestagu, gdje je upoznala njemačkog kancelara Angelu Merkel.

“Čast mi je što sam upoznala tako važnog državnika i taj susret neću zaboraviti. Za to vrijeme radila sam u kancelariji poslanika Nine Varken iz stranke CDU/CSU”, piše “Glas Srpske“…

“Pojedine stvari su me podsjetile na našu političku scenu i borbu između vlasti i opozicije”, rekla je Nikodinovićeva.

Ona je kao uspješan student na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci praksu sticala i u medijskoj kući “Deutsche Welle” u Bonu. Njena istrajnost u sticanju prakse i poslovnog iskustva obezbijedila joj je posao akaunt menadžera na samostalnim projektima u jednoj marketinškoj agenciji u Banjaluci, gdje danas radi.

“Imala sam sreće da odmah po završetku fakulteta dobijem posao, ali veoma su mi pomogla i iskustva koja sam stekla prijavljujući se na razne studijske programe. Još u srednjoj školi sam učestvovala u programu za razmjenu srednjoškolaca pa sam tako treći razred gimnazije završila u Potsdamu u Njemačkoj.

Treću godinu studija provela sam na jednom univerzitetu u Teksasu, takođe putem programa za razmjenu studenata”, priča Nikodinovićeva. Dodaje da su je ova iskustva, pomoću kojih je savladala njemački i engleski jezik, podstakla da nastavi da konkuriše za studentske programe u sferi njenog interesovanja.

“Prvo neprocjenjivo radno iskustvo stekla sam konkurišući za stipendiju njemačke privrede “Dr Zoran Đinđić” za koju naši studenti malo znaju, a koja pruža mogućnost prakse u najprestižnijim njemačkim kompanijama. Program je namijenjen studentima završnih godina i onima koji su tek završili fakultet. Trenutno su u toku prijave za taj konkurs i poručila bih svima koji žele da okuse njemački poslovni način života da se prijave”, rekla je Nikodinovićeva, koja je kao stipendista ovog programa 2012. godine pet mjeseci radila kao novinar u medijskoj kući “Deutsche Welle”.

Njemački mediji

Nikodinovićeva priznaje da je zadivljena načinom funkcionisanja njemačkih medija.

“Njihovi novinari prvenstveno imaju veću slobodu izvještavanja. U “Deutsche Welleu” radno vrijeme novinara je često kraće nego kod nas, a noćne smjene su uvijek plaćene. Uopšteno, nisam stekla utisak da Nijemci samo “crnče” i nemaju vremena za privatni život. Bolje organizuju slobodno vrijeme od nas, a većina kompanija petkom već u 13 sati završava radnu sedmicu”, kazala je Nikodinovićeva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh